Truskawkowy sernik na zimno
Sangria rabarbarowo-truskawkowa

 

Te gofry czekoladowo-bananowe, to wynik eksperymentu – i to eksperymentu bardzo udanego 🙂

Leżałam sobie rano w łóżku myśląc, co tu zrobić na śniadanie.

Dzieciaki od jakiegoś czasu męczyły mnie o zrobienie gofrów, więc planowałam gofry.

I wtedy właśnie mnie olśniło 😉

Czemu by nie spróbować gofrów czekoladowo-bananowych!

Obawiałam się trochę, czy dodatek bananów nie sprawi, że gofry będą przywierać (ostatnio moja gofrownica ma z tym problem 🙁 ), ale wszystko było w porządku i gofry wyszły świetne 🙂

Spróbujcie koniecznie, a jeśli nie macie gofrownicy, to spokojnie możecie usmażyć z tego ciasta pancakesy 🙂

 

gofry czekoladowo-bananowe1

gofry czekoladowo-bananowe3

gofry czekoladowo-bananowe4

gofry czekoladowo-bananowe zbiorowe

Gofry czekoladowo-bananowe
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja (żółtka oddzielić od białek)
  • 1 dojrzały rozgnieciony widelcem banan
Wykonanie
  1. Żółtka zmiksuj z odrobiną mleka, a następnie dodawaj na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, olej i mleko.
  2. Dodaj rozgniecionego banana i krótko zmiksuj.
  3. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem.
  4. Gofrownicę rozgrzej, po smaruj delikatnie olejem i piecz gofry do momentu, aż będą rumiane.
  5. Gorące gofry ułóż na kratce do lekkiego ostudzenia - wtedy nie zmiękną 🙂
  6. Podaj z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, sosami 🙂

 

Przepis własny.

Truskawkowy sernik na zimno
Sangria rabarbarowo-truskawkowa

Related Post