Babeczki pełnoziarniste z jabłkami
Metrowiec

Dziś kolejna propozycja, która jest dobra na każdy posiłek – na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację 🙂 Gofry 🙂

Tym razem będą to gofry drożdżowe. Ich zaletą jest, że można je sobie przygotować wieczorem, przykryć miskę folią, schować do lodówki na noc, a rano upiec pyszne gofry na śniadanie 🙂

Gofry wychodzą fajnie sztywne i chrupiące – nie ma problemu ze zbyt miękkim ciastem i „przelewaniem” się gofra z zawartością przez palce. Szczególnie, to ważne przy dzieciach, które mają nieograniczone niczym zdolności do brudzenia się, czym się tylko da 🙂

Jeśli lubicie gofry, to koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂

Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów (mam gofrownicę Philipsa).

gofry drozdzowe7

gofry drozdzowe4

gofry drozdzowe5

 

Gofry drożdżowe
 
Autor:
Ilość: ok 9 sztuk
Składniki
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 8 łyżek rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 duże jajka
  • ulubiony aromat
Wykonanie
  1. Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier. Resztę składników umieść w misie miksera, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, albo przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
  2. Piecz w mocno nagrzanej gofrownicy. Przestudź lekko na kratce, aby gofry nie stałe się miękkie. Podawaj z ulubionymi dodatkami - np. posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym 🙂

 

Przepis znalazłam na Moich wypiekach.

Babeczki pełnoziarniste z jabłkami
Metrowiec

Related Post