Gofry drożdżowe

Zaktualizowany: 2023 24 września
gofry drozdzowe7

Przepis na ciasto na gofry drożdżowe

Jeśli lubisz na śniadanie albo na słodką przekąskę zjeść słodkiego gofra z pysznymi dodatkami, to koniecznie przygotuj ciasto na gofry drożdżowe z tego przepisu. Jeśli nie wiesz jak zrobić drożdżowe gofry, to sprawdź mój prosty przepis krok po kroku i przygotuj najlepsze ciasto na gofry!

gofry drozdzowe5

Gofry drożdżowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz gofry i lubisz gdy są fajnie chrupiące i jednocześnie puszyste w środku, to wypróbuj ten przepis.

gofry drozdzowe1

Gofry drożdżowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i chrupiące gofry zrobione na drożdżach.
3.78 z 22 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Porcje 9 sztuk
Składniki

składniki na gofry drożdżowe

Instrukcja
 

Jak zrobić gofry drożdżowe

  • Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier – przykryj i odstaw na około 20 minut, aż zaczną pracować.
    12 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 360 ml mleka
  • Resztę składników umieść w misie miksera, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    8 łyżek masła, 300 g mąki pszennej, 2 szczypty soli, 2 jajka, ulubiony aromat
  • Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, albo przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
  • Smaż gofry w mocno nagrzanej gofrownicy.
  • Przestudź lekko na kratce, aby gofry nie stałe się miękkie.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami – np. posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym :)
Prywatne
Słowa kluczowe gofry na drożdżach
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry drozdzowe4

Drożdżowe gofry – uwagi

Dziś kolejna propozycja, która jest dobra na każdy posiłek – na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację :)

Gofry :)

Tym razem będą to gofry drożdżowe.

Ich zaletą jest, że można je sobie przygotować wieczorem, przykryć miskę folią, schować do lodówki na noc, a rano upiec pyszne gofry na śniadanie :)

Gofry wychodzą fajnie sztywne i chrupiące – nie ma problemu ze zbyt miękkim ciastem i „przelewaniem” się gofra z zawartością przez palce. Szczególnie, to ważne przy dzieciach, które mają nieograniczone niczym zdolności do brudzenia się, czym się tylko da :)

Jeśli lubicie gofry, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)

Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów (mam gofrownicę Philipsa).

Zapraszam serdecznie do przetestowania innych przepisów na gofry.

Przepis znalazłam na Moich wypiekach.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.78 z 22 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na śniadanie czy też deser. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 17 listopada

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. 516fc46237b27e6c7f5b7680db7252db?s=54&d=mm&r=g
    magda 2021 18 stycznia w 17:21- Odpowiedz

    Pyszne robilismy jako gofry i jako placki ( w tosterze) wychodzą super!

  2. 06ff00a5019cc0dcc569f4b92ce26224?s=54&d=mm&r=g
    Kris 2020 23 marca w 19:15- Odpowiedz

    Niestety za mało drożdży w przepisie powoduje, że gofry nie rosną. Dałbym dwa razy więcej drożdży.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 marca w 20:04- Odpowiedz

      Ja już od dłuższego czasu używam w większości wypieków drożdżowych około 15 g na tak 300 g i to wystarcza. Można oczywiście dać więcej, kiedyś się dawało całą kostkę i też było dobrze :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy