Nocny pszenny chleb z oliwkami
Łaciate miniserniczki ze śliwkami

 

Tak, tak – z dyni można zrobić nie tylko ciasto, babeczki czy sernik ale również gofry 🙂

Do ciasta na gofry dodałam puree z dyni oraz przyprawę do piernika.

Otrzymałam rewelacyjne w kolorze, bardzo pachnące i pyszne gofry 🙂

Zrobiłam do nich karmelizowane śliwki oraz sos piernikowy.

Z dodatkiem odrobiny mascarpone wyszła prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia 🙂

Pamiętajcie tylko, że gofrów zaraz po upieczeniu nie układa się w stosik, bo szybko zmiękną.

Trzeba je jeść od razu lub trzymać na kratce.

Z tej porcji otrzymacie około 8-10 gofrów (zależy od rozmiarów gofrownicy).

 

gofry dyniowo-piernikowe2

gofry dyniowo-piernikowe3

gofry dyniowo-piernikowe1

Gofry dyniowo-piernikowe
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 szklanki maślanki (ewentualnie mleka)
  • pół szklanki puree z dyni
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie składniki oprócz białek.
  2. Białka ubij na sztywno.
  3. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  4. Płyty gofrownicy wysmaruj delikatnie olejem.
  5. Piecz gofry aż będą rumiane.

 

Przepis własny.

Nocny pszenny chleb z oliwkami
Łaciate miniserniczki ze śliwkami

Related Post