Zwierzaczkowe urodzinowe torty Antka
Sernik pomarańczowy fit

gofry jaglane_3

Gofry jaglane testowaliśmy u mojej szwagierki, nie do końca zadowolił nas efekt, więc już w domu postanowiłam je lekko ulepszyć i wprowadziłam swoje modyfikacje 🙂

Gofry się udały i zostały pochłonięte przez rodzinkę (chociaż syn trochę marudził, że smakują inaczej).

Faktycznie smakują inaczej niż gofry na mące pszennej i przede wszystkim są dużo bardziej od nich suche – zjedzenie takiego „samego” suchego gofra nieźle zapycha – dlatego polecam do nich dużo bitej śmietany i owoców (ja podałam je z prażonymi jabłkami). Za to po zjedzeniu dwóch będziecie najedzeni 😀

Z podanej porcji otrzymacie około 8 średnich gofrów – jeśli potrzebujecie więcej, to proponuję zrobić je z 1,5 porcji.

I jeszcze trochę praktycznych rad – do przygotowania gofrów użyłam gotową mąkę jaglaną (kupiłam ją na allegro), ale równie dobrze możecie zmielić kaszę jaglaną (dobrze jest wtedy najpierw lekko ją uprażyć na patelni, aby pozbyć się gorzkiego smaku).

Gofry będą idealne dla osób na diecie bezglutenowej.

Życzę smacznego i czekam na komentarze jak Wam smakowały 🙂

A jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na gofry, to zapraszam tutaj.

gofry jaglane_1

gofry jaglane_4

gofry jaglane_5

gofry jaglane_7

Gofry jaglane
 
Autor:
Składniki
  • 170 g mąki jaglanej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 50 g oleju
  • 100 ml mleka
  • 3-4 łyżeczki cukru (użyłam ksylitol)
Wykonanie
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem.
  2. Obydwie mąki zmieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka zmiksuj aż będą sztywne.
  4. Do żółtek dodaj mąki na zmianę z olejem i mlekiem.
  5. Na koniec dodaj porcjami pianę z białek i delikatnie mieszaj ciasto.
  6. Smaż gofry w mocno rozgrzanej maszynce do gofrów.
  7. Po usmażeniu podaj od razu lub odłóż na kratkę do ostudzenia - nie układaj ciepłych gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.

 

Zwierzaczkowe urodzinowe torty Antka
Sernik pomarańczowy fit

Related Post