Szarlotka sypana
Tort League of Legends

Gofry kokosowe

 

gofry

 

Przepis na gofry kokosowe wypatrzyłam w Cukierni Lidla i od razu postanowiłam dołączyć go do mojej bogatej kolekcji 🙂

Gofry robione są na mleczku kokosowym (użyłam takie bardziej płynne i bez grubej warstwy śmietanki) oraz wiórek kokosowych.

Paweł Małecki podał je z musem z mango, ale ja z braku tegoż zaserwowałam je z pogrzanym dżem morelowym oraz aromatyzowaną miętą bitą śmietaną – wszystko razem przeeeepyszne 🙂

Gofry nie wyszły mi jakieś super chrupiące, ale za to były na prawdę smaczne – również jedzone takie „na sucho” i wszystkim nam bardzo smakowały.

A z przepisu wyszło nam 14 gofrów (mam gofrownicę, w której robię jednocześnie 4 gofry).

 

gofry z wiórkami kokosowymi

 

gofry-kokosowe-2

 

gofry kokosowe

 

gofry na mleczku kokosowym

 

Gofry kokosowe
 
Autor:
Składniki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 ml mleka (jeśli wasze mleczko jest rzadkie, to nie trzeba go dawać)
Wykonanie
  1. Mleczko kokosowe przelej do rondelka i podgrzej razem z masłem, aż całość się rozpuści i ładnie połączy - odstaw do wystudzenia.
  2. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące.
  3. Dodaj do nich żółtka i krótko zmiksuj, wlej przestudzone mleczko i zmieszaj na wolnych obrotach.
  4. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
  5. Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
  6. Po usmażeniu odkładaj gofry na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  7. Podaj z ulubionymi dodatkami.

 

Szarlotka sypana
Tort League of Legends

Related Post