Zaktualizowany: 2024 27 lutegoOpublikowano: 2016 12 października
gofry kokosowe

Przepis na kokosowe gofry z mleczkiem kokosowym

Jeśli lubicie śniadania na słodko, albo słodkie przekąski, to zapraszam was na gofry kokosowe zrobione z dodatkiem wiórek kokosowych i mleczka kokosowego. Gofry wychodzą bardzo smaczne i aromatyczne, więc równie dobrze sprawdzą się jako deser. Polecam z bitą śmietaną!

gofry z wiórkami kokosowymi

Gofry kokosowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie gofry, to tym razem zrób te gofry z mleczkiem kokosowymi i wiórkami kokosowymi.

gofry na mleczku kokosowym

Gofry kokosowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kokosowe gofry zrobione z mleczkiem kokosowym i wiórkami kokosowymi.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 16
Składniki

składniki na gofry kokosowe

Instrukcja
 

Jak zrobić gofry kokosowe na mleczku kokosowym

  • Mleczko kokosowe przelej do rondelka i podgrzej razem z masłem, aż całość się rozpuści i ładnie połączy – odstaw do wystudzenia.
    400 ml mleczka kokosowego, 50 g masła
  • Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące.
    4 białka, 50 g cukru
  • Dodaj do nich żółtka i krótko zmiksuj, wlej przestudzone mleczko i zmieszaj na wolnych obrotach.
    4 żółtka
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi – dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
    200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g wiórek kokosowych
  • Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
  • Po usmażeniu odkładaj gofry na kratkę – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Słowa kluczowe gofry z wiórkami kokosowymi, kokosowe gofry
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry kokosowe z bitą śmietaną

Gofry z mleczkiem kokosowym – uwagi

Przepis na gofry kokosowe wypatrzyłam w Cukierni Lidla i od razu postanowiłam dołączyć go do mojej bogatej kolekcji. Gofry robione są na mleczku kokosowym (użyłam takie bardziej płynne i bez grubej warstwy śmietanki) oraz wiórek kokosowych. Paweł Małecki podał je z musem z mango, ale ja z braku tegoż zaserwowałam je z podgrzanym dżem morelowym oraz aromatyzowaną miętą bitą śmietaną – wszystko razem przeeeepyszne! Gofry nie wyszły mi jakieś super chrupiące, ale za to były na prawdę smaczne – również jedzone takie „na sucho” i wszystkim nam bardzo smakowały.

A z przepisu wyszło nam 14 gofrów (mam gofrownicę, w której robię jednocześnie 4 gofry).

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na gofry idealne na śniadanie i nie tylko. Na blogu znajdziecie przepisy na gofry o wielu ciekawych i wspaniałych smakach. Wypróbujcie chociażby przepis na niezwykłe zielone gofry ze szpinakiem, które możecie podać zarówno na słodko jak i na słono.

gofry kokosowe z konfiturą morelową i bitą śmietaną
gofry na mleczku kokosowym

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkie gofry idealne na śniadanie i deser. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem