Przepis na kokosowe gofry z mleczkiem kokosowym
Jeśli lubicie śniadania na słodko, albo słodkie przekąski, to zapraszam was na gofry kokosowe zrobione z dodatkiem wiórek kokosowych i mleczka kokosowego. Gofry wychodzą bardzo smaczne i aromatyczne, więc równie dobrze sprawdzą się jako deser. Polecam z bitą śmietaną!
Spis treści
Gofry kokosowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie gofry, to tym razem zrób te gofry z mleczkiem kokosowymi i wiórkami kokosowymi.
Gofry kokosowe przepis
Składniki
składniki na gofry kokosowe
- 400 ml mleczka kokosowego (- z puszki – dokładnie wymieszanego)
- 100 g wiórek kokosowych
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 50 g masła
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka (- z jajek rozmiar L)
- 4 białka
- 50 ml mleka (opcjonalnie (jeśli wasze mleczko jest rzadkie, to nie trzeba go dawać))
Instrukcja
Jak zrobić gofry kokosowe na mleczku kokosowym
- Mleczko kokosowe przelej do rondelka i podgrzej razem z masłem, aż całość się rozpuści i ładnie połączy – odstaw do wystudzenia.400 ml mleczka kokosowego, 50 g masła
- Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące.4 białka, 50 g cukru
- Dodaj do nich żółtka i krótko zmiksuj, wlej przestudzone mleczko i zmieszaj na wolnych obrotach.4 żółtka
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi – dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g wiórek kokosowych
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
- Po usmażeniu odkładaj gofry na kratkę – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Gofry z mleczkiem kokosowym – uwagi
Przepis na gofry kokosowe wypatrzyłam w Cukierni Lidla i od razu postanowiłam dołączyć go do mojej bogatej kolekcji. Gofry robione są na mleczku kokosowym (użyłam takie bardziej płynne i bez grubej warstwy śmietanki) oraz wiórek kokosowych. Paweł Małecki podał je z musem z mango, ale ja z braku tegoż zaserwowałam je z podgrzanym dżem morelowym oraz aromatyzowaną miętą bitą śmietaną – wszystko razem przeeeepyszne! Gofry nie wyszły mi jakieś super chrupiące, ale za to były na prawdę smaczne – również jedzone takie „na sucho” i wszystkim nam bardzo smakowały.
A z przepisu wyszło nam 14 gofrów (mam gofrownicę, w której robię jednocześnie 4 gofry).
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na gofry idealne na śniadanie i nie tylko. Na blogu znajdziecie przepisy na gofry o wielu ciekawych i wspaniałych smakach. Wypróbujcie chociażby przepis na niezwykłe zielone gofry ze szpinakiem, które możecie podać zarówno na słodko jak i na słono.
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkie gofry idealne na śniadanie i deser. Tutaj polecam takie trzy przepisy: