Serniczki chia na zimno
Odwrócone ciasto kokosowe

gofry kukurydziano-owsiane 9

Gofry kukurydziano-owsiane to kolejny udany eksperyment w mojej kuchni 🙂

Zwykle w weekendy rozpieszczamy się różnymi placuszkami, naleśnikami, czy goframi, a że jemy je co tydzień, to trzeba kombinować, aby nie było nudno 😉

Tym razem zajadaliśmy się zdrowymi, bezglutenowymi goframi na mące kukurydzianej i owsianej.

Wychodzą one „gęstsze” i bardziej „konkretne” niż gofry pszenne, a do tego są chyba nawet bardziej chrupiące. Świetnie smakują również po odleżeniu – np. na kolację (ja je wtedy króciutko podgrzałam w mikrofalówce, bo gofry muszą być ciepłe i już ;)).

Pamiętajcie też o innych przepisach na gofry – jest ich już całkiem niezła kolekcja 🙂

Ja ze swoją manią śniadaniową mogłabym zrobić książkę kucharską na samych pancakesach 😉

gofry kukurydziano-owsiane 1

gofry kukurydziano-owsiane 4

gofry kukurydziano-owsiane 5

gofry kukurydziano-owsiane 3

gofry kukurydziano-owsiane 10

 

Gofry kukurydziano-owsiane
 
Autor:
Składniki
  • 2 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 125 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka cukru - do piany z białek - opcjonalnie
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem suche składniki - poza cukrem.
  2. Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru (ale możesz go też nie dawać).
  3. Żółtka lekko zmiksuj z solą, dodaj nich na zmianę mieszaninę mąki i maślankę.
  4. Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
  5. Smaż gofry aż będą rumiane.
  6. Przestudź lekko na kratce z piekarnika - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

gofry kukurydziano-owsiane 7

Przepis własny.

Serniczki chia na zimno
Odwrócone ciasto kokosowe

Related Post