Drożdżowe serduszka z twarogiem
Czekoladowy biszkopt Wiktorii

 

Przepisów na gofry już kilka na blogu mam – w tym moje ulubione, czy też gofry drożdżowe.

Tutaj znajdziecie wszystkie zamieszczone na blogu przepisy na gofry 🙂

Teraz dołączy do nich przepis na gofry na wodzie mineralnej (użyłam wodę lekko gazowaną – zresztą taką też dodaję zawsze do ciasta naleśnikowego).

Gofry z tego przepisu są zwarte (ale z wyraźnymi pęcherzykami powietrza w przekroju), nie miękną i utrzymują swoją postać.

Nie dodawałam do ciasta cukru, gdyż wtedy gofry lubią mi przywierać do gofrownicy – ale możecie dodać go do swoich gofrów.

Z tej porcji otrzymacie około 12 dużych gofrów (używam gofrownicę Philips 3 w 1 – i piekę na raz dwa duże kwadratowe gofry).

Musicie pamiętać, aby gorących gofrów nie układać jeden na drugim, bo mogą zmięknąć i nie będą chrupiące.

Najlepiej zjadać je od razu, lub odkładać na kratkę – używam kratki z piekarnika.

Gofry podajcie z ulubionymi dodatkami – w moim domu najchętniej wybieramy bitą śmietanę, rozpuszczony krem czekoladowo-orzechowy i dżem 🙂

Smacznego 🙂

gofry na wodzie 5

gofry na wodzie 1

gofry na wodzie 2

 

Gofry na wodzie
 
Autor:
Składniki
  • pół kg mąki
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • około pół szklanki - szklanka wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
Wykonanie
  1. Zmiksuj żółtka, dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i wodą (na razie dodaj pół szklanki wody).
  2. Mieszaj ciasto podobnie jak na naleśniki.
  3. Dodaj przestudzone masło i wymieszaj.
  4. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej wody - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  5. Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą gęste i sztywne.
  6. Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  7. Smaż gofry na mocno rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy.
  8. Po upieczeniu przestudź lekko na kratce.
Notatki
Ja do gofrów nie dodawałam cukru, bo wtedy lubią mi przywierać do gofrownicy. Jeśli nie masz podobnych problemów, to możesz dodać pół szklanki cukru 🙂

 

Przepis znalazłam tutaj.

Drożdżowe serduszka z twarogiem
Czekoladowy biszkopt Wiktorii

Related Post