Reklama


Gofry z płatkami czekoladowymi

Gofry z płatkami czekoladowymi

 

gofry na śniadanie

 

Lubię weekendy, bo wtedy mamy więcej czasu, aby zaszaleć ze śniadaniem 🙂

Wtedy bardzo często smażymy naleśniki albo puszyste placuszki, robimy też gofry, które uwielbia cała rodzina 😀

Potrafię nawet przygotować gofry na obiad – moje dzieci są wtedy wniebowzięte.

Ostatnio w weekend przygotowałam rodzince takie oto gofry inspirowane nowymi płatkami Lubella Kakao i Miód (mój syn chodził w trakcie i mi wyjadał płatki z paczki – on uwielbia płatki czekoladowe i bardzo mu zasmakowały te z dodatkiem miodu :)). Dodałam jeszcze do nich mrożone maliny oraz przygotowałam krokant z płatków polanych dodatkową porcją miodu – krokant możecie sobie przygotować wcześniej i potem przechować go w szczelnym pojemniku – jest cudnie chrupiący, więc idealnie nadaje się nie tylko do gofrów, ale również możecie nim posypać jogurt naturalny z dodatkiem owoców, albo owsiankę, albo smoothie – możliwości jest nieskończenie wiele 😀

Maliny dodałam do środka – do ciasta gofrowego – możecie użyć jak ja mrożone owoce, albo jeśli macie to świeże – proponuję je odrobinę rozdrobnić, aby było więcej kawałków owoców w cieście 🙂

Ciepłe gofry podałam z jogurtem naturalnym polanym miodem, świeżymi owocami i krokantem z płatków – wyszło idealne, pyszne śniadanko, a do tego bardzo cieszące oczy 🙂

Z przepisu otrzymacie gofry na całą rodzinę – u mnie najadły się cztery osoby i jeszcze zostało mi kilka gofrów na później.

Serdecznie zapraszam również do przejrzenia innych przepisów na gofry z mojego bloga 😀

 

pyszne gofry

 

gofry z płatkami lubella

 

proste gofry

 

gofry z malinami

 

gofry czekoladowe

 

Gofry z płatkami czekoladowymi
 
Autor:
Składniki
gofry:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 2 łyżki miodu
  • 1 duża garść płatków Lubella Kakao i Miód
  • około 100 g malin - świeżych lub mrożonych
krokant czekoladowy:
  • garść płatków Lubella Kakao i Miód
  • 1-2 duże łyżki płynnego miodu
Wykonanie
gofry:
  1. Żółtka zmiksuj z miodem, aż będą jasne i puszyste.
  2. W tym czasie przesiej przez sitko obydwie mąki (jeśli nie masz mąki pełnoziarnistej, to możesz zastąpić ją zwykłą mąką) oraz proszek do pieczenia.
  3. Do zmiksowanych żółtek wlej olej i krótko zmiksuj.
  4. Dodawaj na zmianę trochę mąki i trochę mleka aż wykorzystasz całość.
  5. Białka ubij na sztywną pianę, oddaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  6. Płatki czekoladowe lekko rozgnieć w dłoni i dodaj do ciasta, dodaj też maliny i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  7. Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy, po upieczeniu odłóż na kratkę.
  8. W trakcie smażenia gofrów przygotuj krokant - piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  9. Płatki wyłóż na papier do pieczenia i polej miodem - piecz przez około 8-10 minut.
  10. Miód się w trakcie pieczenia rozpłynie, więc po tym czasie przemieszaj płatki z miodem i ostudź.
  11. Ostudzone płatki możesz pokruszyć na drobniejsze kawałki.
  12. Gofry podaj z ulubionymi dodatkami - ja polecam jogurt naturalny z miodem, świeże owoce oraz krokant z płatków.
 

gofry z malinami
Odkryj autentyczny smak natury

 

#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodziną

Related Post

Reklama

  • Uwielbiamy jak jest jakiś element chrupiący w postaci płatków czy orzechów 😀

  • A ja jeszcze bez śniadania…. Piękne gofry! <3

  • Agata

    Borówki amerykańskie czy maliny to jedne z moich ulubionych owoców sezonowych. Za goframi też przepadam w niedziele na śniadanie robiłam z bitą śmietaną, polewą czekoladową i owocami. Kaloryczne wiem, ale czasami można mieć chwile słabości. Ja mam gofrownice profi, którą dostaliśmy z mężem w prezencie ślubnym, dobrze piecze i ma sporo mocy.

    • Dobra gofrownica to podstawa 🙂 też myślę, że takie szaleństwo od czasu do czasu nie szkodzi 😀

%d bloggers like this: