Sernik rabarbarowo-borówkowy
Truskawkowe scones

Powiem krótko – gofry twarogowe, to jest to 🙂

Jedne ze smaczniejszych gofrów jakie jadłam – nawet jedzone same, „na sucho” smakują wyśmienicie.

Może nie są mocno chrupiące, ale też nie miękną szybko i dobrze trzymają kształt.

Z dodatkiem świeżych owoców smakują rewelacyjnie.

Ja swoje gofry podałam polane syropem klonowym, ale świetna będzie też bita śmietana, albo twarożek.

Z tej porcji wyszło mi 8 dużych gofrów.

gofry twarogowe_4

gofry twarogowe_2

gofry twarogowe_6

gofry twarogowe_5

Gofry twarogowe
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 2 szklanki mąki (przesianej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g twarożku (użyłam mascarpone)
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sito i połącz razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
  2. Żółtko zmiksuj razem z twarożkiem.
  3. Do masy twarogowej dodawaj na zmianę mąkę i mleko, dodaj olej.
  4. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.
  5. Smaż gofry w mocno nagrzanej gofrownicy.
  6. Po upieczeniu odłóż gofry na kratkę z piekarnika, aby lekko przestygły (nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną).
  7. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Przepis znalazłam tutaj. 

Sernik rabarbarowo-borówkowy
Truskawkowe scones

Related Post