Babka czekoladowa z orzechami
Lukier

Chrupiące gofry

Uwielbiam gofry, moja rodzina uwielbia gofry, tak samo moje siostry i wiele osób, które znam.

Zrobienie idealnych jest bardzo trudne.

Moje poszukiwania dobrego przepisu trwały bardzo długo. Wydawało mi się, że w końcu taki znalazłam – wydawało mi się 🙂

Dopóki nie spróbowałam gofrów z przepisu Bajaderki umieszczonego na stronie Mniam Mniam :). Te gofry są przepyszne i genialnie chrupiące.

Dziś ten przepis przekazuję Wam 🙂

Ps. Z porcji otrzymacie około 10-12 gofrów – zależy od gofrownicy, którą używacie.

I jeszcze jedna podpowiedź – dla chrupkości gofrów ogromne znaczenie ma moc gofrownicy – im większa tym lepiej. Na słabej gofrownicy raczej nie wyjdą Wam chrupiące gofry – one muszą się porządnie w niej wygrzać. I jeszcze jedno – nigdy nie układajcie gorących gofrów jeden na drugim – zmiękną Wam od razu – muszą leżeć pojedynczo i to najlepiej na kratce – np. takiej z piekarnika.

Zajrzyjcie też na inne przepisy na gofry 🙂

chrupiące gofry

super smaczne gofry

przepyszne gofry

kwiaty

Gofry
 
Autor:
Ilość: 10-12 sztuk
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (w oryginale go nie ma, ale takie są smaczniejsze)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja (żółtka oddzielić od białek)
Wykonanie
  1. Cukier ubij z żółtkami, dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mleko.
  2. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem.
  3. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy delikatnie olejem i pieczemy gofry do momentu, aż będą rumiane.
  4. Gorące gofry trzeba ułożyć na kratce do lekkiego ostudzenia - wtedy nie zmiękną 🙂
  5. Podajemy z tym, co lubimy najbardziej - bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, sosami 🙂

 

Babka czekoladowa z orzechami
Lukier

Related Post