Tarteletki z jagodami
Naleśniki - przepis na ciasto

W poszukiwaniach ciekawych przepisów często zaglądam na anglojęzyczne blogi kulinarne i wiele razy natknęłam się na nich na przepisy z wykorzystaniem golden syrup.

W Polsce jest on chyba właściwie nie do dostania. Niektórzy zastępują go sztucznym miodem, ale podobno to jednak nie to samo 🙁

Postanowiłam trochę poszperać i okazało się, że w sieci jest pełno przepisów na ten złocisty syrop 🙂

Nie omieszkałam oczywiście jak najszybciej sama taki zrobić, a oto tego efekt 🙂

Podaję przepis na około pół litra syropu.

golden syrup2

golden syrup3

golden syrup5

golden syrup4

Golden syrup
 
Autor:
Składniki
  • 100 g cukru
  • 25 ml wody
  • 300 ml wrzącej wody
  • pół kilograma cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
  1. Najpierw zagotuj w wysokim garnku 100 g cukru z 25 ml wody - pozwól cukrowi się rozpuścić i nabrać ciemnozłotego koloru - staraj się nie mieszać zbyt często i nie przypal karmelu.
  2. Zdejmij garnek z ognia i ostrożnie wlej wrzącą wodę - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja i możesz się poparzyć.
  3. Dodaj pozostały cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i ponownie umieść garnek na ogniu.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 30-45 minut - aż syrop lekko zgęstnieje.
  5. Odstaw do wystudzenia - w tym czasie syrop będzie dalej gęstniał (jeśli po zupełnym wystudzeniu będzie zbyt gęsty, to dodaj do niego trochę gorącej wody).
  6. Przelej syrop do butelek lub słoiczków.

 

Tarteletki z jagodami
Naleśniki - przepis na ciasto

Related Post