Pianki marshmallows
Jesienne donuty

Gorąca czekolada

 

gorąca czekolada

 

Gorąca czekolada to kolejny przepis z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” (mogę Wam nawet obiecać, że nie ostatni :)).

Idealnie będą do niej pasowały pianki marshmallows, na które znajdziecie przepis tutaj.

Czekolada z tego przepisu jest nie tylko gorąca, jest gęsta, lekko puszysta, meeeega czekoladowa i mocna.

Oryginalnie przygotowuje się ją z gorzkiej czekolady o zawartości kakao przynajmniej 70% oraz dodatkowo z gorzkiego kakao przy bardzo nikłym udziale cukru.

Jeśli jesteście więc wielbicielami gorzkiej czekolady, to coś zdecydowanie dla Was 😀

Jeśli jednak wolicie, aby Wasza czekolada była również słodka, to proponuję użycie po połowie gorzkiej i mlecznej czekolady, albo nawet użycie samej mlecznej czekolady (jej słodkość i tak obniżycie gorzkim kakao).

Ja zrobiłam oryginalną wersję z gorzką czekoladą – mi bardzo smakowała, ale moje dzieci to już marudziły i dodawałam do niej cukru pudru.

Dodatkowo w trakcie przygotowywania dodałam do czekolady łyżeczkę mielonego cynamonu, aby czekolada rozgrzewała jeszcze bardziej.

Kupcie czekoladę jaką chcecie, rozpuszczajcie, mieszajcie i pijcie, a mi zostaje już Wam tylko życzyć smacznego 😀

Ps. Podaję przepis na 4 porcje.

Na blogu znajdziecie też przepis na gorącą białą czekoladę – dla wielbicieli bardzo słodkich smaków 😀

 

czekolada do picia

 

gorzka czekolada

 

czekolada do picia

 

gorąca czekolada

 

czekolada na ciepło

 

Gorąca czekolada
 
Autor:
Składniki
  • 125 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, lub mieszanej)
  • 500 ml wody
  • 20 g cukru
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 20 g cukru (jeśli używasz mleczną czekoladą, to już nie dawaj cukru)
Wykonanie
  1. Wlej wodę do rondelka, dodaj gorzkie kakao, cukier i opcjonalnie cynamon, zagotuj całość, tak aby składniki się rozpuściły.
  2. W tym czasie czekoladę posiekaj i przełóż do wysokiego pojemnika.
  3. Zalej czekoladę gorącą wodą z kakao i dokładnie wymieszaj.
  4. Zblenduj blenderem przez kilka minut - czekolada się dodatkowo napuszy.
  5. Przelej czekoladę do kubków i udekoruj bitą śmietaną albo piankami marshmallows.

 

Pianki marshmallows
Jesienne donuty

Related Post