Sernik na cieście z jabłkami
Szarlotka tatrzańska

 

Moje standardowe śniadanie (od lat) w robocze dni to domowe musli z kupą suszonych owoców, orzechów z dodatkiem połowy banana, połowy jabłka i mleka.

Ostatnio się jednak złamałam i zachęcona zdjęciami i przepisem z blogu Kornik w kuchni przygotowałam sobie granolę dyniową 🙂

Ostatnio sporo piekłam z wykorzystaniem dyni i granola dyniowa bardzo mnie zaciekawiła.

Jeśli nie jesteście pewni, czy dynia będzie Wam dobrze smakowała w takim połączeniu, to powiem, że mimo użycia sporej ilości nie czuć jej aż tak bardzo, aby zdominowała cały smak.

Do granoli użyłam trzy rodzaje płatków – pszenne, żytnie i jaglane, ale możecie użyć dowolne – np. owsiane lub jęczmienne.

 

granola dyniowa4

granola dyniowa3

granola dyniowa1

granola dyniowa2

Granola dyniowa
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 szklanki dowolnych płatków (mogą być mieszane)
  • ¼ szklanki sezamu
  • ¼ szklanki siemienia lnianego
  • 4 czubate łyżki pestek dyni
  • ½ szklanki posiekanych migdałów
  • ¾ szklanki puree z dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • pół tabliczki posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. W dużej misce umieść wszystkie składniki poza czekoladą.
  2. Dokładnie wymieszaj.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (na funkcji termoobiegu).
  4. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż na nią płatki i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni.
  6. Piecz przez 40 minut mieszając co jakiś czas.
  7. Po tym czasie dodaj rozdrobnioną czekoladę, zamieszaj i podpiecz przez kolejne 5 minut.
  8. Po upieczeniu ostudź i przełóż do szczelnego pojemnika.

 

 

Sernik na cieście z jabłkami
Szarlotka tatrzańska

Related Post