Gruszki karmelizowane

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
gruszki karmelizowane

Przepis na deser z gruszek karmelizowanych

Jeśli macie ochotę na fajny i szybki deser jesienny, ale brak wam pomysłu, to przygotujcie ze mną rewelacyjne gruszki karmelizowane. To duże kawałki gruszek przesmażonych z cukrem i masłem na patelni. W trakcie smażenia cukier się karmelizuje i otula gruszki. Taki prosty i szybki deser przygotujecie w kilka minut, a zachwycicie każdego!

karmelizowane gruszki3

Przepis gruszki karmelizowane krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie i soczyste gruszki, to przygotuj sobie takie gruszki w karmelu i zjedz na deser, albo dodaj do ciasta.

gruszki karmelizowane

Gruszki karmelizowane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i bardzo proste gruszki w karmelu idealne do deserów.
4.77 z 13 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 6 porcji
Składniki

składniki na gruszki karmelizowane

  • 3 łyżki masła
  • 3 gruszki (średnie (nie za twarde, ale nie rozpadające się))
  • 50 g cukru trzcinowego (- 1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
 

Jak zrobić gruszki w karmelu

  • Gruszki pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne (nie obieraj).
    3 gruszki
  • Na dużej patelni rozpuść masło, ułóż gruszki miąższem do dołu.
    3 łyżki masła
  • Podsmaż owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok.
  • Gdy gruszki będą gotowe wsyp cukier, wlej łyżkę wody i dodaj wanilię.
    50 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Zamieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił.
  • Obtocz gruszki w masie.
  • Podawaj na ciepło z lodami.
Prywatne
Słowa kluczowe gruszki w karmelu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
karmelizowane gruszki2

Gruszki w karmelu na ciepło – uwagi

Sezon na gruszki trwa, więc oprócz jedzenia ich na surowo polecam również podawania ich w innych formach.

Bardzo prostym sposobem na wykorzystanie gruszek, a jednocześnie niezwykle smacznym jest mój dzisiejszy przepis, czyli gruszki karmelizowane.

Gruszki można jeść same – najlepiej na ciepło (chociaż na zimno też mi bardzo smakowały :))

Prawdziwe mistrzostwo jest gdy podacie je z lodami, to dopiero będzie uczta dla podniebienia :)

karmelizowane gruszki1

Jak zrobić gruszki karmelizowane – wskazówki

Dzielicie je na kawałki i układacie na patelni z rozpuszczonym masłem, podsmażacie aż zmiękną.

Wtedy dodajecie cukier i smażycie aż owoce otulą się karmelową słodyczą.

Teraz już wystarczy przełożyć je do miseczki i dodać lody – obiecuję wam – niebo w gębie :)

Tak przygotowane gruszki możecie też wykorzystać do upieczenia babeczek lub ciasta z gruszkami – np. jakiejś tarty.

Przepis Marthy Stewart.

Polecane przepisy z gruszkami

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z wykorzystaniem gruszek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 1 października