Sernik figowy
Bezowe tiramisu

Bardzo lubię gruszki i zwykle je po prostu zjadam zamiast coś z nich upiec, ale teraz dla odmiany zrobiłam pyszne i bardzo łatwe ciasto.

Przepis na nie znalazłam w książce Nigela Slatera „Tender vol 2” (może niedługo umieszczę na blogu recenzję do tej książki :)).

Jak napisałam wyżej ciasto robi się bardzo prosto, a efekt jest świetny – aromatyczne ciasto o ciekawych teksturach – spróbujcie koniecznie.

Do jego wykonania będzie potrzebować oprócz gruszek (oczywiście ;)), syrop klonowy – myślę, że możecie go ostatecznie zastąpić golden syrup (przepis znajdziecie tutaj), albo sztucznym miodem.

Podana porcja jest na tortownicę o średnicy 20 – 22 cm.

gruszkowe nigela slatera5

gruszkowe nigela slatera1

gruszkowe nigela slatera3

gruszkowe nigela slatera4

Gruszkowe ciasto Nigela Slatera
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
owoce:
  • 450 g gruszek (około 3 sztuki)
  • 20 g masła
  • 2-3 szczypty mielonego cynamonu
  • 3 łyżki syropu klonowego
ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego (użyłam cukru pudru trzcinowego)
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
Wykonanie
owoce:
  1. Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę o wielkości około 1cm.
  2. Przełóż owoce do garnka, dodaj masło i cynamon - duś całość, aż owoce zmiękną. Na koniec dodaj syrop klonowy i zagotuj.
  3. Owoce przestudź.
ciasto:
  1. Zmiksuj masło z cukrem aż będzie puszyste. Jajka zmieszaj z mlekiem. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
  2. Do masy jajecznej dodawaj po trochu jajka na zmianę z mąką, tak aby porcja mąki była dodana jako ostatnia.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułóż gruszki.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  5. Po upieczeniu lekko przestudź.
  6. Najlepiej podać je jeszcze na ciepło z lodami, albo ubitą śmietaną kremówką.

 

Akcja z gruszką w tle

Sernik figowy
Bezowe tiramisu

Related Post