Babeczki pomarańczowo-waniliowe
Cynamonowe placki z jabłkami

Oto kolejny przepis na karnawałowe podjadanie 🙂

Dziś będzie bardziej orientalnie i bardzo aromatycznie, a to za sprawą gusz-e fil – irańskich ciasteczek.

W Polsce te ciasteczka nazywane są „słoniowymi uszami”, a to za sprawą kształtu przypominającego słoniowe uszy (albo kokardkę – jak kto woli ;)).

Niezwykły aromat i smak nadają tym ciasteczkom kardamon i woda różana (nie jest ona niestety ogólnie dostępna, ale  można ją kupić na allegro, albo w sklepach z żywnością orientalną). Jeśli jej jednak nigdzie nie dostaniecie, to zastąpcie ją zwykłą wodą – a do smaku możecie dodać do ciasta np. mielony cynamon.

Najważniejsze przy tych ciasteczkach jest bardzo cieniutkie rozwałkowanie ciasta, wtedy gusz-e fil będą lekkie i chrupiące.

Takie grubsze też są pyszne, ale z czasem twardnieją 🙁

Dla rekomendacji dodam, że moja córka zjadła większość ciasteczek mówiąc, że to jej ulubione 🙂

Ps. Zajrzyjcie również do przepisu na tradycyjne faworki oraz na faworki w wersji pieczonej.

gusz-e fil

słoniowe uszy_4

słoniowe uszy_5

Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy
 
Autor:
Składniki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody różanej
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier wymieszany z cynamonem do posypania ciastek
Wykonanie
  1. Jajko zmiksuj z cukrem (ja zmiksowałam na kogel-mogel).
  2. Dodaj wodę różaną, kardamon i mleko.
  3. Dodawaj po trochu mąkę i zagniataj ciasto (ja do tego użyłam robota z hakiem) - ciasto wychodzi dość lepkie, więc w razie konieczności dodaj więcej mąki.
  4. Gotowe ciasto przykryj i schłódź przez około godzinę.
  5. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj kawałki ciasta (w razie konieczności możesz zagnieść je z odrobiną mąki - mi się strasznie kleiło i dodałam mąki).
  6. Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie - ciasto musi być cieniutko rozwałkowane inaczej usmażone ciastka będą twardawe.
  7. Dużą szklanką wycinaj koła, a następnie zgniataj je do środka tworząc kokardkę.
  8. Ciastka smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obydwu stron.
  9. Gotowe odsącz na ręczniku.
  10. Posyp cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

 

Przepis znalazłam tutaj.

 

Babeczki pomarańczowo-waniliowe
Cynamonowe placki z jabłkami

Related Post