Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy
Przepis na gusz-e fil irańskie smażone ciasteczka
Przepis na lekko różane i kardamonowe irańskie smażone ciasteczka, to kulinarna podróż do orientalnych smaków i aromatów. Wykonane z delikatnego ciasta, które jest smażone na złoty kolor i posypywane cukrem pudrem, co dodaje im słodkiego wykończenia. To nie tylko przepis kulinarny, ale również ukłon w stronę bogatej historii i kultury irańskiej. Odkryj magię tych smażonych ciasteczek, które przeniosą Cię do serca orientalnej kuchni.
Spis treści
Gusz-e fil przepis krok po kroku
Jeśli lubisz w swojej kuchni testować nowe przepisy z całego świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy przepis
Składniki
składniki na ciastka Gusz-e fil
- 1 jajko (rozmiar L)
- 120 ml mleka
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 60 ml wody różanej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 450-500 g mąki pszennej (3-3,5 szklanki)
- tłuszcz (do smażenia)
- cukier (wymieszany z cynamonem do posypania ciastek)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka Gusz-e fil
- Jajko zmiksuj z cukrem (ja zmiksowałam na kogel-mogel).1 jajko, 50 g cukru
- Dodaj wodę różaną, kardamon i mleko.60 ml wody różanej, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 120 ml mleka
- Dodawaj po trochu mąkę i zagniataj ciasto (ja do tego użyłam robota z hakiem) – ciasto wychodzi dość lepkie, więc w razie konieczności dodaj więcej mąki.450-500 g mąki pszennej
- Gotowe ciasto przykryj i schłodź przez około godzinę.
- Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj kawałki ciasta (w razie konieczności możesz zagnieść je z odrobiną mąki – mi się strasznie kleiło i dodałam mąki).
- Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie – ciasto musi być cieniutko rozwałkowane inaczej usmażone ciastka będą twardawe.
- Dużą szklanką wycinaj koła, a następnie zgniataj je do środka tworząc kokardkę.
- Ciastka smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obydwu stron.
- Gotowe odsącz na ręczniku.
- Posyp cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.cukier
Prywatne
Różane ciastka irańskie – uwagi
Oto kolejny przepis na karnawałowe podjadanie. Dziś będzie bardziej orientalnie i bardzo aromatycznie, a to za sprawą gusz-e fil – irańskich ciasteczek. W Polsce te ciasteczka nazywane są „słoniowymi uszami„, a to za sprawą kształtu przypominającego słoniowe uszy (albo kokardkę – jak kto woli ;)).
Niezwykły aromat i smak nadają tym ciasteczkom kardamon i woda różana (nie jest ona niestety ogólnie dostępna, ale można ją kupić na allegro, albo w sklepach z żywnością orientalną). Jeśli jej jednak nigdzie nie dostaniecie, to zastąpcie ją zwykłą wodą – a do smaku możecie dodać do ciasta np. mielony cynamon. Najważniejsze przy tych ciasteczkach jest bardzo cieniutkie rozwałkowanie ciasta, wtedy gusz-e fil będą lekkie i chrupiące. Takie grubsze też są pyszne, ale z czasem twardnieją :(
Dla rekomendacji dodam, że moja córka zjadła większość ciasteczek mówiąc, że to jej ulubione :)
Ps. Zajrzyjcie również do przepisu na tradycyjne faworki oraz na faworki w wersji pieczonej.
Przepis znalazłam na blogu Pyszne jedzonko
Polecane przepisy na Tłusty Czwartek
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Te smażone ciasteczka irańskie zwane słoniowymi uszami to taka irańska wersja faworków, tylko w innym kształcie. Tutaj ciasto cienko wałkujemy, wycinamy koła i lekko ściskamy je do środka tworząc jakby ósemkę - tak powstają charakterystyczne słoniowe uszy. Tak przygotowane ciastka smażymy w głębokim tłuszczu, odsączamy i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka gusz-e fil swój fajny orientalny smak zawdzięczają dodanemu do ciasta kardamonowi i wodzie różanej. Sprawiają one, że ciastka słoniowe uszy smakują zupełnie inaczej niż nasze tradycyjne faworki. Jeśli lubicie orientalną kuchnię, to wypróbujcie ten przepis na ciastka gusz-e fil. Jeśli na Tłusty Czwartek lubicie usmażyć pączki albo faworki, to wypróbujcie również przepis na te smażone ciastka irańskie. Smakują one zupełnie inaczej niż nasz chrust, więc warto wypróbować ten przepis. A jeśli lubicie takie orientalne smaki to upieczcie również pyszne ciasto perskie albo sernik sezamowo-daktylowy.
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na irańskie ciasteczka kardamonowe
Irańskie gusz-e fil smażone
Fantastycznie wyglądają, ten kształt jest cudowny :) No i ta nazwa – bardzo mi się podoba :)
dzięki :)