Kokosowa owieczka 😉
Klasyczne tiramisu

Czemu rajskie?

Bo takie mam skojarzenia jak je jem 🙂

Babeczki wypełnione są bananami, orzechami włoskimi i ananasem, do tego mieszanka przypraw i robi się od razu cieplej, milej, weselej 🙂

Idealne na pochmurną, deszczową, mglistą pogodę do poprawiania humoru.

Przepis znalazłam na stronie Marthy Steward, ale mam jeszcze jeden z jeszcze większą ilością składników i pewnie też go niedługo wypróbuję 🙂

Tradycyjnie nie lubię ucierać masła, więc go rozpuszczam i lekko przestudzam, ale jeśli wolicie ucierać masło z cukrem, to proszę bardzo 😉

rajskie1

rajskie2

rajskie3

rajskie4

 

Hummingbird cupcakes, czyli rajskie babeczki
 
Autor:
Ilość: 12 sztuk
Składniki
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 3 bardzo dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki rozdrobionego ananasa (może być z puszki)
  • ¼ szklanki gorącej wody
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki (oprócz cukru).  Masło rozpuść i przestudź. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj na zmianę mąkę i masło. Dodaj owoce, miód, orzechy i wodę.
  2. Napełnij papilotki do ⅔ wysokości. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka).
  3. Po upieczeniu przestudź i przystąp do degustacji 🙂

Kokosowa owieczka 😉
Klasyczne tiramisu

Related Post