Irlandzkie ciasto z jabłkami
Przepis na proste ciasto z jabłkami rodem z Irlandii
Dziś mam dla Was przepis z kuchni angielskiej, a dokładnie irlandzkie ciasto z jabłkami. My Polacy uwielbiamy ciasta z jabłkami i nie ma się co dziwić, skoro uprawia się u nas tyle odmian jabłek. Ja osobiście uwielbiam kruche szarlotki i zajadam się nimi kiedy tylko mam okazję. Gdy jednam mam mniej czasu na przygotowanie kruchego ciasta, to lubię sobie upiec szybkie ciasto z jabłkami – takie jak to irlandzkie ciasto. Jak zrobić takie irlandzkie ciasto z jabłkami? Zobaczcie mój przepis, ale zdradzę wam, że nie będziecie do niego potrzebować miksera.
Spis treści
Irlandzkie ciasto z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie proste i „mięsiste” ciasta pełne jabłek, to koniecznie zobaczcie ten przepis!
Irlandzkie ciasto z jabłkami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na irlandzkie ciasto z jabłkami
Instrukcja
Jak zrobić irlandzkie ciasto z jabłkami
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawy i cukier (biały), zmieszaj.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 150 g cukru
- Dodaj masło i rozetrzyj całość w palcach tworząc kruszonkę.170 g masła
- Jajka rozmieszaj, dodaj do nich mleko i zmieszaj.2 jajka, 180 ml mleka
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Jabłka pokrój w grubszą kostkę i dodaj do ciasta – zmieszaj.4 jabłka
- Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22 cm.
- Wierzch ciasta posyp cukrem trzcinowym.2 łyżki cukru
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Irlandzki jabłecznik bez miksera – uwagi
Do popołudniowej kawki poleca się irlandzkie ciasto z jabłkami :)
Podobno bardzo popularne w Irlandii, a teraz również w moim domu.
Ciasto jest super proste do zrobienia, a dzięki sporej gęstości jabłka dodane do niego nie opadają i można je znaleźć w każdym kęsie.
Ciasto jest dość zwarte i bardzo sycące – jednym kawałkiem można się najeść (tylko sobie nie żałujcie – jeśli ma być jeden kawałek, niech będzie od serca ;)).
Ten jabłecznik nie wysycha zbyt mocno – szczególnie jeśli przykryjecie go z góry i nawet po kilku dniach jest pyszne – dla mnie rewelacja :D
A przepis pochodzi z mojego ostatniego odkrycia kulinarnego – po oryginał zapraszam na blog Kayley – The Kitchen McCabe.
Tam autorka podaje go z sosem waniliowym. Ja wam proponuję przygotowanie do ciasta krem angielskiego z mojego przepisu.
Ale ciasto równie dobrze smakuje samo – bez sosu :)
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na rewelacyjne ciasta z jabłkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: