Reklama


Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie

Stromboli
German cupcakes, czyli niemieckie babeczki

 

Ten jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie (tak, tak do ciasta dodaje się opakowanie serka homogenizowanego) nazwany jest przez Kasię z Gotuję, bo lubię, jako jabłecznik najlepszy.

Muszę przyznać, że też się skłaniam, ku temu, aby uznać go za jeden z najlepszych jabłeczników jakie jadłam 🙂

Powiem więcej – mój mąż nie za bardzo przepada za jabłecznikami, ale tego pochłonął w sekundę i orzekł, że mu bardzo smakował 🙂

Do ciasta dobraliśmy się już na gorąco – dlatego konieczny było dodatek lodów (bo inaczej nie można i już ;)) – połączenie jak dla mnie zawsze genialne.

Ciasto dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest bardziej delikatne od tradycyjnego ciasta kruchego, a mój mąż gdy wszedł do domu, to się pytał, czy piekę sernik 🙂

jabłecznik najlepszy3

jabłecznik najlepsz43

jabłecznik najlepszy2

 

Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie
 
Autor:
Składniki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • ⅔ szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dużych, słodkich jabłek
  • cynamon
  • ewentualnie trochę brązowego lub zwykłego cukru do posypania jabłek
Wykonanie
  1. Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  2. Z mąki, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto wyszło mi bardzo lepkie).
  3. Podziel ciasto na dwie części (moja jedna było nieco większa).
  4. Ciasta się nie schładza w lodówce, a jest dość lepkie, więc proponuję ci rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie przenieść ostrożnie do przygotowanej foremki (użyłam taką o wielkości 19/33 cm).
  5. Na cieście ułóż jabłka - płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem oraz ewentualnie brązowym cukrem.
  6. Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą i ostrożnie umieść na wierzchu jabłek - możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
  7. Ciasto miejscami nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  8. Piecz 60 minut.
  9. Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać - najlepiej z lodami.
  10. Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.

 

Stromboli
German cupcakes, czyli niemieckie babeczki

Related Post

Reklama


  • gin

    Ciepły jabłecznik (czy też szarlotka) z lodami to najcudowniejszy jesienny deser… Nie umiem się oprzeć 🙂

    • wypiekibeaty

      Ja też. Idealne połączenie 🙂

  • Justyna

    Czy zamiast waniliowego serka homogenizowanego można dać zmielony twaróg wymieszany z cukrem waniliowym lub nasionkami z laski wanilii?

    • Można dać ale pamiętaj aby twaróg był zmielony. Ciasto będzie przypominać trochę ciasto francuskie 🙂

  • Justyna

    Czy zamiast waniliowego serka homogenizowanego można dać zmielony twaróg ?

  • Pingback: Szarlotka z budyniem - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

%d bloggers like this: