Stromboli
German cupcakes, czyli niemieckie babeczki

 

Ten jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie (tak, tak do ciasta dodaje się opakowanie serka homogenizowanego) nazwany jest przez Kasię z Gotuję, bo lubię, jako jabłecznik najlepszy.

Muszę przyznać, że też się skłaniam, ku temu, aby uznać go za jeden z najlepszych jabłeczników jakie jadłam 🙂

Powiem więcej – mój mąż nie za bardzo przepada za jabłecznikami, ale tego pochłonął w sekundę i orzekł, że mu bardzo smakował 🙂

Do ciasta dobraliśmy się już na gorąco – dlatego konieczny było dodatek lodów (bo inaczej nie można i już ;)) – połączenie jak dla mnie zawsze genialne.

Ciasto dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest bardziej delikatne od tradycyjnego ciasta kruchego, a mój mąż gdy wszedł do domu, to się pytał, czy piekę sernik 🙂

jabłecznik najlepszy3

jabłecznik najlepsz43

jabłecznik najlepszy2

 

Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie
 
Autor:
Składniki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • ⅔ szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dużych, słodkich jabłek
  • cynamon
  • ewentualnie trochę brązowego lub zwykłego cukru do posypania jabłek
Wykonanie
  1. Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  2. Z mąki, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto wyszło mi bardzo lepkie).
  3. Podziel ciasto na dwie części (moja jedna było nieco większa).
  4. Ciasta się nie schładza w lodówce, a jest dość lepkie, więc proponuję ci rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie przenieść ostrożnie do przygotowanej foremki (użyłam taką o wielkości 19/33 cm).
  5. Na cieście ułóż jabłka - płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem oraz ewentualnie brązowym cukrem.
  6. Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą i ostrożnie umieść na wierzchu jabłek - możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
  7. Ciasto miejscami nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  8. Piecz 60 minut.
  9. Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać - najlepiej z lodami.
  10. Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.

 

Stromboli
German cupcakes, czyli niemieckie babeczki

Related Post