Fotografia kulinarna - na dobry początek 🙂
Babeczki brownie z wiśniami

Jagodowe semifreddo.

blueberry semifredo

 

Semifreddo, to włoski deser lodowy i jego nazwa w tłumaczeniu oznacza „w połowie zimny”.

Zrobiony jest z bitej śmietany zmieszanej z rozmaitymi dodatkami – najpopularniejszym dodatkiem są oczywiście owoce 🙂

Semifreddo zamraża się w foremkach – np. keksowej i przed podaniem kroi się na kawałki.

Można je również pomrozić w mniejszych silikonowych foremkach – wtedy deser może nabrać fantazyjne kształty 🙂

Na początku istnienia bloga robiłam semifreddo truskawkowe, teraz przygotowałam znacznie prostsze semifreddo jagodowe z przepisu Pawła Małeckiego (przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla”).

Deser jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wiele czasu i uwagi – nie trzeba go mieszać w trakcie zamrażania, nie potrzebujecie też do niego maszynki do lodów – to na pewno spodoba się wszystkim 🙂

Podaję przepis na foremkę keksową o długości około 24 cm.

 

jagodowe semiferedo_1

jagodowe semiferedo_2

jagodowe semiferedo_4

jagodowe semiferedo_6

 

Jagodowe semifreddo
 
Autor:
Składniki
  • 150 g jagód (mogą też być mrożone)
  • 80 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 200 ml śmietany kremówki (można też dać 250 ml) mocno schłodzonej
Wykonanie
  1. Jagody zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (możesz odłożyć część owoców i potem dodać je w całości do semifeddo).
  2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej owoce i delikatnie wymieszaj.
  3. Foremkę keksową wyłóż folią aluminiową i wylej do niej masę jagodową.
  4. Wstaw foremkę do zamrażarki na kilka godzin.
  5. Przed podaniem wyjmij semifeddo z foremki przez pociągnięcie za folię aluminiową.
  6. Deser pokrój nożem na plastry.
Notatki
Masę jagodową możesz też zamrozić w mniejszych foremkach silikonowych 🙂

 

Fotografia kulinarna - na dobry początek 🙂
Babeczki brownie z wiśniami

Related Post