Lody kaktus
Orzechowy mus na spodzie z precelków

Mmmm – sernik jagodowy – nieziemski 🙂

A wszystko zaczęło się od zmiksowanych, gdzie urzekło mnie zdjęcie obłędnie fioletowego sernika. Podążając jego śladem trafiłam na bloga Elizy i tam znalazłam przepis na to cudo – od razu zapragnęłam go mieć w lodówce 😀

Przy najbliższej okazji kupiłam jagody – trochę za nie przepłacając (ale za bardzo byłam „napalona” aby się licytować) i po nocy piekłam ciasto. Potem już tylko chłodzenie, dekoracja i mogliśmy się delektować pysznym deserem.

Powiem tylko, że wygląd oddaje niebywały smak tego sernika 🙂

Sernik jest mocno jagodowy, aksamitny i niezbyt słodki. Ja wierzch udekorowałam borówkami amerykańskimi, bo wszystkie jagody zużyłam do środka.

Beziki robiłam wcześniej sama i jeśli macie zbędne białka i trochę czasu, to zachęcam do ich samodzielnego upieczenia, bo są o niebo lepsze od kupnych.

jagodowy sernik4

jagodowy sernik2

jagodowy sernik3

jagodowy sernik5

Jagodowy sernik
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 225 g ciastek digestive (ja użyłam takich w czekoladzie)
  • ok. 60 g rozpuszczonego masła
składniki sernika:
  • 700 g twarogu na serniki
  • 3 jajka
  • 200g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 500 ml jagód
składniki wierzchu:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok 15 szt średnich bezików (ja użyłam swoich - przepis znajdziecie w dziale Bezy)
  • 200 g jagód
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Ciasteczka zmiksuj albo rozbij tak, aby były całe pokruszone.
  2. Dodaj do nich masło i zagnieć masę.
  3. Wyklej ciastkami spód wyłożonej papierem tortownicy (średnica około 22 cm).
  4. Włóż tortownicę do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
wykonanie masy sernikowej:
  1. Jagody umyj i zmiksuj. Przełóż je do misy miksera.
  2. Dodaj jajka, twaróg, budyń i cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia.
  3. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
  4. Wyłóż masę sernikową na przygotowany spód.
  5. Piecz w 160 stopniach przez około godzinę (mi po godzinie pieczenia sernik dalej lekko pływał, więc potrzymałam go dłużej).
  6. Po upieczeniu przestudź ciasto i schowaj do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
wykonanie dekoracji:
  1. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Wyłóż ją na ciasto, udekoruj bezami i jagodami.

 

Jagodowo Nam edycja 5! Kwaśnie, no właśnie

Lody kaktus
Orzechowy mus na spodzie z precelków

Related Post