Pieczone placki ziemniaczane
Sałatka ziemniaczana z bobem

jagodzianki z biala czekolada 7

 

Dziś mam dla Was nową wersję jagodzianek – jagodzianki z białą czekoladą 🙂

Te bułeczki to połączenie delikatnego ciasta drożdżowego, serka mascarpone, jagód i polewy z białej czekolady.

Całość smakuje wyśmienicie – a biała czekolada idealnie komponuje się z kwaskowatymi jagodami.

Wierzcie mi -pokochacie te drożdżówki.

Z podanego przepisu otrzymacie 8 bułeczek.

Zapraszam też do wypróbowania innych przepisów na jagodzianki 🙂

jagodzianki z biala czekolada 1

 

jagodzianki z biala czekolada 4

 

jagodzianki z biala czekolada 5

 

jagodzianki z biala czekolada 8

 

jagodzianki z biala czekolada 9

 

Jagodzianki z białą czekoladą
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 100 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko (użyłam rozmiar L)
  • 250 g mąki pszennej
dodatkowo:
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 250 g jagód
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 15 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło :)).
  5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób, wyjmij na blat i podziel na 8 części.
  6. Każdą uformuj w kształt placka.
  7. Środek każdego placka dociśnij mocno dnem szklanki, tak by w cieście powstało wgłębienie.
  8. W to wgłębienie nałóż po łyżeczka serka mascarpone zmieszanego z cukrem pudrem.
  9. Na serek nałóż jagody - lekko je dociśnij.
  10. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  11. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  12. Piecz w nim bułeczki przez około 20 minut - do zrumienienia.
  13. Po upieczeniu ostudź.
  14. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  15. Zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  16. Na koniec polej czekoladą jagodzianki.

 

Pieczone placki ziemniaczane
Sałatka ziemniaczana z bobem

Related Post