Tort czekoladowy z jagodami
Dżem brzoskwiniowy z migdałami

Jagodzianki i malinianki z ciastem drożdżowym z twarogiem.

jagodzianki_3

 

Lato to okres przepysznych wypieków ze świeżymi owocami. Czasami to aż ciężko się zdecydować, co upiec, tyle owoców kusi a ryneczkowych koszy 🙂

U mnie jednak jagody zawsze wygrają z innymi owocami 🙂 Najpierw zjadamy je same – tylko z łyżką śmietany i cukru, a gdy minie pierwsze nasycenie, wtedy następuje czas na różne ciasta i bułeczki z jagodami 🙂

Nie inaczej było w tym roku.

Przygotowałam już kilka wypieków z jagodami, gdy mój syn upomniał się o jagodzianki 🙂

Najgłośniej się upominał, obiecywał pomagać przy lepieniu bułeczek, a na koniec wybrał grę w Maincrafta 😉

W związku z tym w kuchni porządziłyśmy się z moją córką i oprócz jagodzianek przygotowałyśmy bułeczki z malinami (malinianki) oraz bułeczki z pomieszanymi jagodami i malinami (jak dla mnie hit :)).

Żeby było inaczej, to do ciasta dodałam zmielony twaróg (najlepiej wyjąć go wcześniej z lodówki, aby nie był za zimny).

Wypróbujcie koniecznie ten przepis 🙂

jagodzianki_4

jagodzianki_2

jagodzianki_6

jagodzianki_8

jagodzianki_10

 

Jagodzianki i malinianki 🙂
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • około 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru - do drożdży
  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 130 g twarogu półtłustego (zmielonego lub ugniecionego widelcem)
nadzienie:
  • około 400 g owoców
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i połowę mleka - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce umieść 3 szklanki mąki, jajka, rozpuszczone masło, twaróg i cukier.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto - w razie potrzeby dodaj resztę mleka, albo dosyp mąki (ja dałam dużo mąki, bo ciasto było rzadkie) - ciasto musi być dość gęste, tak aby dało się go formować w rękach.
  5. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i krótko zagnieć.
  7. Podziel na około 10 części (będą spore bułeczki), albo na kilkanaście jeśli wolisz mniejsze bułeczki.
  8. Każdy kawałek mocno rozpłaszcz dłońmi, na środek nałóż owoce wymieszane z cukrem i mąką i dokładnie zlep ciasto.
  9. Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Gotowe bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  11. Piekarnik nagrzej do 170 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  12. Po ostudzeniu posmaruj bułeczki lukrem (wodę do cukru dodawaj stopniowo, aż uzyskasz zadawalającą konsystencję).

 

Przepis znalazłam tutaj 🙂

Tort czekoladowy z jagodami
Dżem brzoskwiniowy z migdałami

Related Post