Miniserniczki malinowe
Twarożkowe placuszki (pancakes)

 

Sezon jagodowy uznaję za otwarty 🙂

Mój mąż nie zważając na chmary krwiożerczych komarów oraz przyczajone kleszcze udał się do lasu i wrócił ze słojem jagód.

Takie zdobycze nie mogą pójść na marne, więc przygotowałam ciasto drożdżowe według przepisu Okrasy z książki kucharskiej Lidla, wyciągnęłam twaróg i upiekłam przepyszne jagodzianki z twarogiem.

Tym razem kruszonkę sobie darowałam, ale za to bułeczki polałam obficie lukrem z sokiem z cytryny.

Jak się pewnie domyślacie – wyszło obłędnie – owocowo i lepko od lukru 😉

Podaję tutaj porcję na 8 bułeczek.

Ps. Przepis Okrasy wykonałam na swój sposób.

Jeśli szukacie przepis na tradycyjne jagodzianki, to zapraszam tutaj.

jagodzianki z twarogiem1

jagodzianki z twarogiem2

jagodzianki z twarogiem5

jagodzianki z twarogiem3

Jagodzianki z twarogiem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 250 g mąki
  • 60 g rozpuszczonego masła lub oleju
dodatkowo:
  • około 150-200 g jagód
  • około 200 g twarogu sernikowego
  • cukier puder do smaku do twarogu
  • odrobina śmietany kremówki do twarogu (do konsystencji)
lukier:
  • czubata szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina mleka
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz do miseczki i posyp łyżeczką cukru.
  2. Mleko lekko podgrzej (nie może być gorące) i zalej nim drożdże, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką.
  3. Odstaw drożdże na około 20 minut.
  4. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodaj wyrośnięte drożdże i dosypuj po trochu mąkę, na koniec dodaj masło.
  6. Zagnieć gładkie ciasto.
  7. Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  8. Po godzinie wyłóż ciasto na blat (jeśli chcesz aby bułeczki były delikatniejsze, to nie używaj już mąki, tylko blat i ręce posmaruj lekko olejem) i ponownie zagnieć.
  9. Podziel ciasto na 8 równych części.
  10. Twaróg zmieszaj z cukrem pudrem i odrobiną śmietany kremówki - wymieszaj.
  11. Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnij w dłoniach (podobnie jak przy pączkach), na środek nałóż po czubatej łyżeczce twarogu oraz po łyżce jagód, ostrożnie zlep brzegi ciasta tworząc kulkę.
  12. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstęp między bułeczkami.
  13. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut.
  14. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  15. Bułeczki przed pieczeniem posmaruj mlekiem albo roztrzepanym jajkiem.
  16. Piecz bułeczki przez około 20 minut - aż będą rumiane.
  17. Po upieczeniu jagodzianki ostudź.
  18. Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj odrobinę mleka, jeśli lukier będzie zbyt gęsty (nie dawaj za dużo).
  19. Posmaruj lukrem bułeczki.

 

Miniserniczki malinowe
Twarożkowe placuszki (pancakes)

Related Post