Batoniki snickers
Domowa nutella

Jesienne babeczki to kolejny przepis Annie Rigg z książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.

Faktycznie są uosobieniem jesieni – lekko brązowe w kolorze, rozgrzewające dzięki przyprawom, pachnące miodem i pomarańczami – pycha 🙂

Najlepiej podać je z lukrem twarogowym i kandyzowanymi owocami lub orzechami w karmelu.

Z podanej porcji wychodzi około 12-16 sztuk.

 

Jesienne babeczki
 
Autor:
Ilość: ok 14 sztuk
Składniki
składniki ciasta:
  • 175 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 75 g miodu
  • 3 jajka
  • 175 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru (według mnie można dać o połowę mniej)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego (ja nie dałam, bo nie miałam)
  • szczypta soli
  • drobno starta skórka z połowy pomarańczy
  • drobno starta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
składniki lukru:
  • około 400 g kremowego twarogu - może być taki sernikowy
  • 2-3 czubate łyżki miodu
  • wykonanie:
  • Twaróg zmieszaj dokładnie z miodem, aż masa będzie gładka. Gotowym lukrem posmaruj babeczki, na wierzchu ułóż orzechy, albo kandyzowane owoce.
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Moja metoda: jajka ubij z cukrem na puszystą masę, w trakcie zetrzyj i dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny. Masło rozpuść i dodaj do niego miód, dokładnie wymieszaj. Mąkę zmieszaj z wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami. Do ubitych jajek dodaj na zmianę mieszaninę mąki i masła z miodem. Na koniec dodaj sok z pomarańczy.
  3. Masę przełóż do papilotek - maksymalnie do ⅔ wysokości, bo babeczki sporo rosną. Piecz przez około 20-25 minut - tradycyjnie do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź i udekoruj lukrem twarogowym.
wykonanie lukru:
  1. Twaróg zmieszaj dokładnie z miodem, aż masa będzie gładka. Gotowym lukrem posmaruj babeczki, na wierzchu ułóż orzechy, albo kandyzowane owoce.

Batoniki snickers
Domowa nutella

Related Post