Jesienne babeczki

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
babeczki z twarożkiem

Przepis na pyszne babeczki korzenno-pomarańczowe

Jesień za oknami, pogoda nas nie rozpieszcza, więc musimy porozpieszczać się sami :) Upieczcie więc sobie i swojej rodzinie takie cudne jesienne babeczki. To aromatyczne babeczki pełne korzennych przypraw i pomarańczy. Do tego prosty krem twarożkowy. Powiem wam, że babeczki z twarożkiem smakują jeszcze lepiej! Spróbujcie koniecznie.

jesienne2

Jesienne babeczki z twarożkiem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i jednocześnie pyszne babeczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

jesienne1 1

Jesienne babeczki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na korzenne babeczki z miodem i pomarańczami.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 14 sztuk
Składniki

składniki na babeczki korzenne

składniki na krem twarożkowy do babeczek

  • 400 g twarogu (kremowego – – może być taki sernikowy)
  • 2-3 łyżki miodu
Instrukcja
 

Jak zrobić jesienne babeczki korzenne

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, w trakcie zetrzyj i dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny.
    100 g cukru trzcinowego, 3 jajka, skórka z połowy pomarańczy, skórka z połowy cytryny
  • Masło rozpuść i dodaj do niego miód, dokładnie wymieszaj.
    175 g masła, 75 g miodu
  • Mąkę zmieszaj z wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami.
    175 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 szczypta mielonego ziela angielskiego, 1 szczypta soli
  • Do ubitych jajek dodaj na zmianę mieszaninę mąki i masła z miodem. Na koniec dodaj sok z pomarańczy.
    2 łyżki soku z pomarańczy
  • Masę przełóż do papilotek – maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną.
  • Piecz przez około 20-25 minut – tradycyjnie do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź i udekoruj kremem twarogowym.

Jak zrobić krem twarogowy na babeczki korzenne

  • Twaróg zmieszaj dokładnie z miodem, aż masa będzie gładka.
    400 g twarogu, 2-3 łyżki miodu
  • Gotowym kremem posmaruj babeczki, na wierzchu ułóż orzechy, albo kandyzowane owoce.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z twarożkiem, korzenne babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jesienne babeczki z twarożkowym kremem

Korzenne babeczki z twarożkiem – uwagi

Jesienne babeczki to kolejny przepis Annie Rigg z książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.

Faktycznie są uosobieniem jesieni – lekko brązowe w kolorze, rozgrzewające dzięki przyprawom, pachnące miodem i pomarańczami – pycha :)

Najlepiej podać je z lukrem twarogowym i kandyzowanymi owocami lub orzechami w karmelu.

Z podanej porcji wychodzi około 12-16 sztuk.

Ps.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na babeczki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 19 października