Gorąca czekolada
Cevapcici

Jesienne donuty

 

jesienne donuty

 

Czemu akurat jesienne donuty?

Jakoś jak popatrzyłam na zdjęcia moich oponek to mi się tak właśnie jesiennie skojarzyło – i na pewno nie z powodu tych jesiennych liści, czy też orzechów, o nie 😉

Nie wiem, jak Wy, ale ja właśnie z początkiem jesieni – zwłaszcza takiej chłodnej i mokrej mam ogromną ochotę na właśnie takie pyszności.

Drożdżowe, mięciutkie i apetyczne, do tego ssssssmażone w tłuszczyku, a potem maczane w lukrze i posypkach – chyba właśnie ten chłodek jesienny wysyła do mojej oponki brzusznej sygnał i zaczynam kolekcjonować kalorie na zimę 😉

Też tak macie? To dołączcie do Klubu Oponkowych Obżartuchów 😀

Oponki, obwarzanki, donuty, czy też bardziej polskie donaty pojawiły się już wcześniej na blogu (zajrzyjcie tutaj)- w różnych wersjach, dzisiejsza jest taka zwykła, prosta, drożdżowa, za to pewnie dzięki tej prostocie taka pyszna.

Mój mąż miał nawet do mnie pretensje – powiedział, wciągając trzeciego obwarzanka pod rząd, że zrobiłam je za dobre, a córka zjadając ostatniego stwierdziła, że muszę zrobić nową porcję 🙂

Tradycyjnie środki wykrawane ze środka oponek również usmażyłam (zamiast zagniatać je w ciasto i ponownie wycinać) i tym sposobem mieliśmy dodatkowo mini pączusie 😀

obważanki

 

donaty

 

obważanki

 

donuty z lukrem

 

obważanki

 

minipączki

 

pączki

 

Jesienne donuty
 
Autor:
Składniki
oponki:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • około 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 g rozpuszczonego masła
lukier czekoladowy:
  • 150 g cukru pudru
  • 27 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj mleko i rozmieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce umieść mąkę, żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i wanilię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub mleka.
  3. Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym oponki będą delikatniejsze - ja wyrabiałam ciasto mikserem przez około 20 minut.
  4. Po wyrobieniu przykryj miskę z ciastem ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 1-1,5 godziny.
  5. Po wyrośnięciu ciasto wyjmij na posypany mąką blat i ponownie wyrób ciasto - w razie konieczności dodając trochę mąki.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  7. Wykrawaj duże koła i wycinaj ich środki - ułóż obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby się napuszyły.
  8. W tym czasie rozgrzej olej w dużym i płaskim rondelku - do temperatury około 180 stopni - nie większej.
  9. Smaż oponki na rumiano z obydwu stron, a gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
lukier czekoladowy:
  1. Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj gorzkie kakao oraz ekstrakt z wanilii (jak nie masz, to daj wodę) - wymieszaj, dodaj po łyżce mleko i zamieszaj - lukier ma być gęsty, ale płynny.
  2. Lukrem smaruj oponki, a na koniec udekoruj posypkami.

 

Inspiracja.

Gorąca czekolada
Cevapcici

Related Post