Ekspresowa kawa mrożona - Frappe
Mufinki z fetą i suszonymi pomidorami

W sezonie owocowym bardzo lubimy wszelkie szybkie i smaczne ciasta owocowe.

Teraz też mam dla Was taki przepis – na jogurtowe ciasto z truskawkami (oczywiście możecie tu wykorzystać dowolne owoce sezonowe).

Podoba mi się w nim to, że nie wymaga używania miksera – wszystko robi się zwykłą łyżką – jest więc szybko i można go upiec praktycznie wszędzie – nawet na urlopie poza domem icon smile Jogurtowe ciasto z truskawkami

Z podanej porcji otrzymacie dużą blachę ciasta – mniej więcej 25/35 – można go upiec w większej, wtedy będzie trochę niższe.

jogurtowe z truskawkami2 Jogurtowe ciasto z truskawkami

jogurtowe z truskawkami1 Jogurtowe ciasto z truskawkami

jogurtowe z truskawkami4 Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe ciasto z truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • sok z jednej cytryny i skórka z niej starta
  • 600 g jogurtu greckiego (albo innego gęstego)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600 - 700 g truskawek (lub innych owoców)
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę i sodę oczyszczoną - przesiej do miseczki.
  2. W dużej misce połącz razem olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny, dodaj jogurt grecki i wymieszaj.
  3. Do mokrych składników dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie - ciasto wyjdzie gęste - jeśli będzie wyglądać na zwarzone, to proszę się nie martwić :)
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki (około 25/35cm), na wierzchu ułóż przekrojone truskawki (koniecznie stroną przekrojoną do góry).
  5. Piecz w 160 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Wszystkie składniki najlepiej aby były w temperaturze pokojowej.

 

Za ten przepis dziękuję bardzo Dorotce z bloga Moje Wypieki icon smile Jogurtowe ciasto z truskawkami