Kandyzowana skórka pomarańczowa

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
korzenna skórka pomarańczowa

Przepis na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa to słodka uczta o niezwykłym aromacie. Zobacz jak przygotować syrop do skórek pomarańczowych, aby otrzymać pyszny przysmak idealny jako dodatek do ciast, deserów lub jako słodka przekąska. Wykorzystaj skórki pomarańczowe, które trafiłyby do kosza i przygotuj takie smakowite korzenne kandyzowane skórki.

korzenna skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pomarańcze i nie lubisz marnować jedzenia, to koniecznie wykorzystaj skórki z pomarańczy i zrób taką pyszną przekąskę.

korzenna skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas całkowity 2 hours
Porcje 4
Składniki

składniki na pomarańczową kandyzowaną skórkę

  • skórki ( z 4 pomarańczy (razem z białą częścią) pokrojonych w paski)
  • 300 g cukru ((plus dodatkowo na koniec do obsypania) – 1,5 szklanki)
  • 2 kawałki cynamonu
  • 15 goździków
  • 0,5 łyżeczki imbiru (mielonego (lub kilka plasterków świeżego))
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (mielonej )
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml wody
Instrukcja
 

Jak zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe

  • Aby pozbyć się gorzkiego smaku skórek pomarańczowych zalej je zimną wodą, zagotuj, podgotuj przez około 3 minuty, zlej wodę i powtórz te czynności jeszcze dwa razy.
    skórki
  • Przygotuj syrop – wlej do garnka dwie szklanki wody, dodaj cukier i przyprawy – zagotuj.
    300 g cukru, 2 kawałki cynamonu, 15 goździków, 0,5 łyżeczki imbiru, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 500 ml wody, 1 laska wanilii
  • Do gotującego się syropu dodaj skórki pomarańczowe.
  • Gotuj na małych ogniu przez około 1-1,5 godziny – co jakiś czas zamieszaj.
  • Gdy syrop zgęstnieje i oblepi skórki zdejmij garnek z ognia i ostudź.
  • Wyłóż skórki na kratkę (pod spód ułóż kawałek papieru do pieczenia) i pozostaw do wyschnięcia (najlepiej na całą noc).
  • Następnego dnia obtocz skórki w cukrze, albo zanurz w rozpuszczonej czekoladzie.
Notatki
Jeśli nie chcesz przygotowywać korzennych skórek, to zrezygnuj z przypraw. Gotuj pokrojone skórki pomarańczy w wodzie z cukrem aż syrop się mocno zredukuje i oblepi skórki. 
Prywatne
Słowa kluczowe pomarańcze w czekoladzie, skórka kandyzowana
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
korzenna skórka pomarańczowa

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa – uwagi

Sezon na pomarańcze w pełni i również w moim domu sporo zjadamy tych owoców. Zwykle skórka pomarańczowa ląduje w koszu na śmieci, ale wcale nie musi tak być. Możecie zrobić z nich kandyzowaną skórkę pomarańczową (będzie świetna do różnych wypieków).

Jak zrobić skórkę pomarańczową w innym smaku?

Ale oprócz takiej tradycyjnej skórki możecie przygotować korzenną skórkę kandyzowaną, która jest idealna jako dodatek do gorącej herbaty (albo po prostu do podjadania). Skórkę pomarańczową gotujemy w syropie z dodatkiem korzennych przypraw – takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i imbir. Dzięki nim nabiera lekko pikantnego smaku. Taka kandyzowana skórka pomarańczowa rewelacyjnie smakuje obsypana cukrem albo polana gorzką czekoladą. Sami zobaczycie, że trudno się Wam będzie od niej oderwać.

Jak przechowywać skórkę pomarańczową?

Skórkę kandyzowaną możecie przechowywać w szczelnym pojemniczku – najlepiej takim z przykryciem. Może to też być czysty słoik z zakrętką. Jeśli skórkę pomarańczową posiekacie, to może być również użyta do wypieków.

Z pomarańczy polecam wam także przygotowanie domowej konfitury pomarańczowej.

Polecane przepisy z pomarańczą

Skórki pomarańczowe wykorzystaj do przygotowania tej słodkiej przekąski, a same owoce i sok z nich możesz użyć do przygotowania wielu słodkich wypieków. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 17 stycznia