Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki
Przepis na Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Święta tuż tuż, a ja Was dziś zapraszam na aromatyczne cynamonowe bułeczki drożdżowe rodem ze Szwecji. Te bułeczki o wdzięcznej nazwie Kanelbullar wyglądają rewelacyjnie, a to zasługa ich specjalnego zawijania. Dodatkowo oprócz cynamonu mają w sobie kardamon – to nadaje im świątecznego charakteru. Spróbujcie koniecznie! Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić drożdżowe bułeczki cynamonowe.
Spis treści
Szwedzkie bułeczki Kanelbullar przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i aromatyczne drożdżówki, to koniecznie upiecz te smakowite bułeczki cynamonowe.
Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek
składniki na masę cynamonową do drożdżówek
dodatkowe składniki do bułeczek
- cukier perłowy ( do posypania – może też być kryształ)
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe bułeczki Kanelbullar
- Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier i wymieszaj, wlej ciepłe mleko (ale nie gorące), zamieszaj.20 g drożdży, 2 łyżki cukru, 250 ml mleka
- Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, kardamon, jajko, żółtko, olej oraz rozpuszczone masło.1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka kardamonu, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 100 g masła
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotuj masę cynamonową – miękkie masło zmieszaj z cukrem, cynamonem i mlekiem.100 g masła, 150 g cukru, 2 łyżki mleka, 3 łyżeczki cynamonu
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Podziel ciasto na dwie części – rozwałkuj cienko pierwszą część – na grubość około pół centymetra.
- Posmaruj wierzch ciasta połową masy cynamonowej.
- Złóż ciasto jak list – najpierw jeden bok złóż do środka, a potem przykryj nakładając na niego drugi bok ciasta, dociśnij i pokrój ostrym nożem na pasy o szerokości około 2 cm.
- Każdy pasek zwiń w luźny świderek, a następnie nawiń na dłoń (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz przez powstałą dziurę (od dołu do góry).
- Połóż bułeczkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeśli trzeba popraw kształt :)
- Tak samo zwiń resztę bułeczek – będziesz potrzebować dwie blachy, bo bułeczki muszą mieć wokół trochę miejsca na rośnięcie.
- Blachy z bułeczkami przykryj ściereczkami i pozostaw do napuszenia na około pół godziny.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
- Bułeczki przed pieczeniem posmaruj odrobiną mleka i posyp cukrem perłowym.
- Piecz przez około 20 minut – aż będą rumiane.cukier perłowy
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Szwedzkie bułeczki cynamonowe – uwagi
Kanelbullar, to przepyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe (chociaż są bardzo popularne w całej Skandynawii).
Te bułeczki są bardzo podobne do amerykańskich cinnamon rolls i w zasadzie główna różnica polega na dodaniu do ciasta mielonego kardamonu i zapleceniu bułeczek (chociaż ostatecznie możecie je zrobić podobnie jak ślimaczki cynamonowe).
Ja się pokusiłam na drożdżówki cynamonowe w wersji bardziej oryginalnej i ciasto pocięłam na dość cienkie paski, które potem zwinęłam w luźne świderki, nawinęłam na dłoń (podobnie jak byście nawijali na dłoni nitkę), a na koniec luźną końcówkę przeciągnęłam przez środek. Tak powstały moje zawijańce :)
Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe i bułeczki drożdżowe, więc nie można powiedzieć o mnie, że jestem subiektywna, ale mi te bułeczki cynamonowe bardzo smakowały – szczególnie do gorącej herbaty :D
Do ciasta nie dałam cukru i jedyny cukier pochodził z masy cynamonowej oraz z cukru perłowego, którym posypałam wierzch ciasta – jak dla mnie to była idealna ilość cukru – nie za słodko, tak w sam raz. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to bułeczki kanelbullar możecie po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą :)
Zobaczcie mój przepis krok po kroku i upieczcie te aromatyczne bułeczki – na pewno nie pożałujecie, bo smakują rewelacyjnie :) Gorąco polecam do kawy czy też do herbaty.
Z podanej porcji otrzymacie około 10 sporych bułeczek.
Przygotujcie też cynamonowe ślimaczki z rodzynkami :)
Polecane przepisy na skandynawskie słodkie wypieki
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie ciasta i nie tylko ze Skandynawii. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
16 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Droga Pani Beatko, chciałam zapytać, czy wg Pani wyszłyby te bułeczki z mąki bezglutenowej? Z góry dziękuję za odpowiedź
Nie robiłam, ale jeśli użyjesz lżejszej mąki to powinny wyjść
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, czy jeśli jajka są m to dać 3? I czym można zastąpić kardamon? Lub można go pominąć?
możesz dać 3 najwyżej, jeśli ciasto będzie zbyt luźne, to przy zagniataniu dodaj trochę więcej mąki
Czym można zastąpić kardamon?
Możesz go zupełnie pominąć, albo dodać zamiast niego z pół łyżeczki cynamonu
Dziękuję, biorę się za pieczenie
Nie jest dla mnie jasne na czym ma polegać podział ciasta. Czy chodzi o to, że dzielimy ciasto na dwie połowy, wałkujemy połowę, dajemy na nią połowę farszu, składamy i ugniatamy bułeczki? Wtedy powtarzamy te kroki dla drugiej połowy ciasta?
Tak, przygotowujesz dwie porcje bułeczek. Połowa ciasta i połowa farszu na jedną porcję
Czy te bułeczki można zamrozić i odgrzać?
Można, podobnie jak ciasta drożdżowe
Dzień dobry,
Super przepis :) Zastanawiam się jednak co można zrobić aby bułeczki były bardziej wilgotne. Czy może Pani coś podpowiedzieć? Dziękuję :)
Ciasta drożdżowe z zasady nie są wilgotne, tylko bardziej suche. Ja je lubię polać lukrem, wtedy mniej wysychają. A jak poleżą, to przed jedzeniem podgrzewam je chwilkę w mikrofalówce, wtedy robią się znowu mięciutkie nie takie suche.
[…] takich słodkich i lepkich ślimaczków gorąco Wam również polecam szwedzkie bułeczki cynamonowe, ślimaczki z chałwą, albo ślimaczki cytrynowe z lemon […]
Solidna buła, którą spokojnie można się najeść i zaspokoić apetyt na słodkie :D
O tak, tylko trzeba się powstrzymywać, aby od razu nie zjeść drugiej :)