Kardamonowe tiramisu
Przepis na tiramisu z białą czekoladą
Już grudzień, a jak grudzień to lubimy wszelkie rozgrzewające i otulające zapachem słodkie wypieki i desery. Ja mam dla was deser idealny – kardamonowe tiramisu przygotowane z korzennymi ciasteczkami speculoos i kremem mascarpone z białą czekoladą i kardamonem. Ten słodki deser inspirowany słynnym włoskim tiramisu smakuje o tej porze roku najlepiej. Koniecznie zobaczcie jak zrobić tiramisu z białą czekoladą i przygotujcie go na weekend dla swojej rodziny.
Spis treści
Kardamonowe tiramisu przepis krok po kroku
Jeśli lubisz tiramisu to spróbuj tej świątecznej wersji z korzennymi ciasteczkami i białą czekoladą.
Kardamonowe tiramisu przepis
Składniki
składniki na kardamonowe tiramisu z białą czekoladą
- 250 ml mocnej kawy ( – wystudzona)
- 2 łyżeczki kardamonu (mielonego)
- 20 sztuk ciasteczek speculoos
- 250 g serka mascarpone
- 3 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 3 białka
- 175 g białej czekolady ((deser wychodzi bardzo słodki, więc myślę, że 100 g w zupełności wystarczy)
Instrukcja
Jak zrobić korzenne tiramisu z białą czekoladą
- Białą czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki, a ją umieść nad garnkiem z gotującą się wodą – tak aby woda nie dotykała do dna miseczki – rozpuść czekoladę, a następnie odstaw na bok do lekkiego wystudzenia.175 g białej czekolady
- Jajka umyj i przelej gorącą wodą, aby je sparzyć. Oddziel białka od żółtek.
- Mascarpone zmiksuj z żółtkami.250 g serka mascarpone, 3 żółtka
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.3 białka
- Ciasteczka namocz w kawie zmieszanej z kardamonem i ułóż na dnie przygotowanych pucharków (ja miała ciasteczka z lidla i wyszło mi po 1,5 ciasteczka na warstwę).250 ml mocnej kawy, 20 sztuk ciasteczek speculoos, 2 łyżeczki kardamonu
- Na ciasteczka nałóż część kremu, przykryj warstwą namoczonych ciasteczek i ponownie nałóż krem.
- Wierzch udekoruj okruszkami pokruszonych ciasteczek.
Prywatne
Tiramisu z czekoladą i kardamonem – uwagi
Uwielbiam tiramisu – we wszystkich jego odmianach (zresztą na blogu znajdziecie kilka przepisów na różne wersje tego popularnego deseru – koniecznie zróbcie tradycyjne tiramisu z biszkoptami zamoczonymi w kawie), a teraz przygotowałam tiramisu z kardamonem i białą czekoladą :)
Nie tak dawno robiłam tiramisu bananowe, a teraz zapraszam na zimowe tiramisu z ciasteczkami speculoos.
Ta wersja będzie idealna na długie zimowe wieczory – kawa z kardamonem, ciasteczka speculoos i mascarpone z białą czekoladą – bajka.
Sami sprawdźcie jakie to uzależniające :)
Przepis na tą wersję deseru znalazłam w książce Erica Lanlarda „Czekolada”.
Tiramisu za sprawą białej czekolady jest bardzo słodkie, więc jeśli lubicie mniej słodkie desery, to proponuję zmniejszyć ilość użytej czekolady :)
Z podanej porcji otrzymacie 4 duże porcje tiramisu.
Ps. Jeśli poszukujesz inne przepisy autorstwa tego cukiernika to polecam tartę czekoladową z malinami, albo tartę z białą czekoladą i owocami.
Polecane przepisy na desery tiramisu
Koniecznie wypróbuj moje inne przepisy inspirowane włoskim tiramisu. Tutaj polecam takie trzy przepisy: