Karmelizowane orzechy
Przepis na karmelizowane orzechy
Zrobienie karmelizowanych orzechów, jest bardzo proste, a takie orzechy pięknie wyglądają i świetnie smakują:)
Jak zrobić karmelizowane orzechy?
Potrzebujemy do tego:
- 150 cukru pudru (albo ewentualnie zwykłego cukru)
- 100 g mieszanych orzechów – włoskich, laskowych, migdałów itp.
Aby przygotować glazurowane orzechy, do rondla ustawionego na małym lub średnim ogniu wsyp cukier i dodaj 3 łyżki wody (jeśli używasz cukru zwykłego dodaj trochę więcej wody).
Poczekaj aż cukier się całkowicie rozpuści, po czym zwiększ ogień i doprowadź płyn do wrzenia.
Gotuj, nie mieszając, aż syrop nabierze głębokiego bursztynowego koloru.
Szybko zanurz uprażone orzechy w syropie i obracaj je, aby się nim pokryły.
Orzechy wyciągnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – możesz je teraz podzielić na mniejsze porcje, albo zostawić całość.
Po wystudzeniu połam masę na mniejsze kawałki i użyj do dekoracji.
Prawda, że prosto!
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na orzechy w karmelu!
A takie orzechy możecie użyć do dekoracji ciasta, np. pysznej czekoladowej babki :)
Przepis na karmelizowane orzechy pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” – polecam :)
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Jak długo mogę przechowywać karmelizowane orzechy?
Jeśli będziesz je przechowywać w szczelnym pojemniku – to długo :)