Dyniowe smoothie
Szkolna drożdżówka pełnoziarnista

karmelowe gruszki pod kruszonką_12

Dziś mam dla Was przepis bardzo uniwersalny – możecie przygotować go na śniadanie, na deser, na podwieczorek i kolację 🙂

Chodzi mi oczywiści o crumble, a w tym konkretnym przypadku o karmelowe gruszki pod kruszonką – bardzo chrupiącą kruszonką 🙂

Zjedzone na ciepło zastąpią śniadanie lub kolację, a jeśli dodacie do nich kulkę lodów, to otrzymacie pyszny deser.

Do tego crumble będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie użyć taki kupny, albo przygotować swój domowy.

Ja wypróbowałam tym razem przepis Kasi z Gotuję bo lubię, ale możecie też skorzystać z mojego starego przepisu.

Kasi sos jest bardzo fajny i mogę go z całym sumieniem polecić – musicie tylko uważać przy rozpuszczaniu cukru, aby się Wam nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki (jeśli cukier będzie się nierówno roztapiał, to możecie delikatnie zamieszać całym rondelkiem – nie mieszamy cukru łyżką).

Podaję przepis na dwie porcje – przynajmniej według mnie – ja swoją porcję zjadłam bez większych problemów, ale mój mąż potrzebował pomocy przy swojej  😉

karmelowe gruszki pod kruszonką_5

karmelowe gruszki pod kruszonką_3

karmelowe gruszki pod kruszonką_14

karmelowe gruszki pod kruszonką_7

karmelowe gruszki pod kruszonką_10

Karmelowe gruszki pod kruszonką
 
Autor:
Składniki
  • 60 g masła
  • 70 g cukru
  • 60 g mąki
  • 30 g płatków owsianych
  • 250 g gruszek (u mnie to była jedna duża gruszka)
  • 1 łyżka masła do gruszek
  • 2 łyżki cukru do gruszek
  • około 4 łyżki sosu karmelowego + trochę do podania
  • garść ulubionych orzechów - posiekanych
  • ewentualnie lody do podania
Wykonanie
  1. Gruszkę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę.
  2. Na patelni rozpuść łyżkę masła, włóż gruszkę i podsmaż, aż lekko zmięknie.
  3. Dodaj cukier, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
  4. Z masła, mąki, cukru i płatków owsianych zrób kruszonkę.
  5. Dno naczynia (użyłam dwie foremki o średnicy 11 cm) posmaruj sosem karmelowym, na nim ułóż gruszki.
  6. Owoce przykryj kruszonką i na koniec posyp posiekanymi orzechami.
  7. Piecz w 190 stopniach przez około 30 minut - naczynie z crumble postaw w innym, bo podczas pieczenia może wypływać z niego sok.
  8. Po upieczeniu przestudź przez 10 minut, a następnie podaj polane sosem karmelowym.

 

Dyniowe smoothie
Szkolna drożdżówka pełnoziarnista

Related Post