Karmelowe gruszki pod kruszonką

Zaktualizowany: 2023 6 września
karmelowe gruszki pod kruszonką

Przepis na pieczone gruszki z kruszonką i karmelem

Jest jesień, jest chłodniej i bardziej nostalgicznie, a wtedy chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy i napoje. Ja wam dziś proponuję karmelowe gruszki pod kruszonką, czyli gruszkowe crumble. Takie zapiekane gruszki podane na ciepło to idealny deser i wspaniały jesienny comfort food. 

karmelowe gruszki pod kruszonką_10

Karmelowe gruszki pod kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli lubisz rozgrzewające pysze jesienne desery, to koniecznie zrób sobie i rodzinie takie gruszki z kruszonką.

karmelowe gruszki pod kruszonką 13

Karmelowe gruszki pod kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne zapiekane gruszki z karmelem i kruszonką.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 2
Składniki

składniki na gruszki z karmelem i kruszonką

Instrukcja
 

Jak zrobić gruszki pod kruszonką

  • Gruszkę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę.
    250 g gruszek
  • Na patelni rozpuść łyżkę masła, włóż gruszkę i podsmaż, aż lekko zmięknie.
    1 łyżka masła
  • Dodaj cukier, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
    2 łyżki cukru
  • Z masła, mąki, cukru i płatków owsianych zrób kruszonkę.
    60 g masła, 70 g cukru, 60 g mąki pszennej, 30 g płatków owsianych
  • Dno naczynia (użyłam dwie foremki o średnicy 11 cm) posmaruj sosem karmelowym, na nim ułóż gruszki.
    ok 4 łyżki sosu karmelowego
  • Owoce przykryj kruszonką i na koniec posyp posiekanymi orzechami.
    1 garść orzechów
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – naczynie z crumble postaw w innym, bo podczas pieczenia może wypływać z niego sok.
  • Po upieczeniu przestudź przez 10 minut, a następnie podaj polane sosem karmelowym – dodaj lody jeśli lubisz :)
    ewentualnie lody do podania
Prywatne
Słowa kluczowe gruszki z kruszonką, pieczone gruszki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
karmelowe gruszki pod kruszonką_7

Karmelowe gruszki pod kruszonką – moje uwagi

Dziś mam dla Was przepis bardzo uniwersalny – możecie przygotować go na śniadanie, na deser, na podwieczorek i kolację :)

Chodzi mi oczywiści o crumble, a w tym konkretnym przypadku o karmelowe gruszki pod kruszonką – bardzo chrupiącą kruszonką :)

Zjedzone na ciepło zastąpią śniadanie lub kolację, a jeśli dodacie do nich kulkę lodów, to otrzymacie pyszny deser.

Do tego crumble będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie użyć taki kupny, albo przygotować swój domowy.

Ja wypróbowałam tym razem przepis Kasi z Gotuję bo lubię, ale możecie też skorzystać z mojego starego przepisu na domowy sos karmelowy.

Kasi sos jest bardzo fajny i mogę go z całym sumieniem polecić – musicie tylko uważać przy rozpuszczaniu cukru, aby się Wam nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki (jeśli cukier będzie się nierówno roztapiał, to możecie delikatnie zamieszać całym rondelkiem – nie mieszamy cukru łyżką).

Podaję przepis na dwie porcje gruszek pod kruszonką – przynajmniej według mnie – ja swoją porcję zjadłam bez większych problemów, ale mój mąż potrzebował pomocy przy swojej  ;)

pieczone gruszki z kruszonką i orzechami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę
pieczone gruszki z kruszonką i orzechami
gruszkowe crumble z orzechami

Polecane przepisy na owoce pieczone pod kruszonką

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i soczyste pieczone owoce ze słodką kruszonką. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 5 października