Miniserniczki w jabłku
Muffinki daktylowe z pekanami

 

Uwielbiam karpatkę, mój mąż ją uwielbia, powiem więcej – obydwie nasze rodziny ją uwielbiają 🙂

Czy macie tak samo?

Wstyd się przyznać, że do tej pory zawsze robiłam ją z „pudełka” – chociaż już bardzo dawno sama żadnej nie przygotowałam.

„Pudełkowa” jest wygodna, wszystko ma się jak na tacy, tylko wsypać, dodać to co trzeba i jak się mówi „samo się robi” 🙂

Tylko, że to dalej „pudełkowa” karpatka.

Moja koleżanka Magda robi karpatkę sama – od początku, bez pudełeczek, woreczków na których pisze, co trzeba do nich domieszać i jest to nieziemska karpatka.

Wydębiłam od niej przepis i teraz dzielę się nim z Wami – może też skusicie się na taką prawdziwą domową karpatkę, zamiast tej z proszku 🙂

Magda swoją karpatkę robi TYLKO na maśle roślinnym MR (takim ze słonecznikiem na wierzchu i napisem – doskonała od 1972 roku – lub czymś w tym stylu). Mówi, że NIC nie jest lepsze i po wielokrotnych testach robi ciasto tylko na tej margarynie – używa jej zarówno do ciasta, jak i do kremu.

Jadłam jej karpatkę na tym maśle i była rewelacyjna.

Jednak, gdy ja ją zrobiłam na tej margarynie, to coś mi jednak nie pasowało 🙁 Karpatkę oczywiście zjedliśmy, ale ten krem mnie męczył.

W końcu zrobiłam drugie podejście – lekko zmodyfikowałam ilość mąki i zamiast margaryny do kremu dałam masło – to mi jednak lepiej smakowało (ale myślę, że jeszcze kiedyś spróbuję zrobić krem z tą margaryną – może początki są trudne :)).

Wy możecie wybrać do kremu masło, margarynę MR, albo inną margarynę – taką którą uważacie za najlepszą na świecie 🙂

Podaję przepis na dużą porcję karpatki – forma 24 x 40 (przepis już po moich zmianach – w nawiasach podam ilość oryginalną).

 

karpatka3

karpatka1

karpatka5

karpatka4

Karpatka
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • szczypta soli
  • 200 g mąki tortowej
  • 5 jajek (użyłam rozmiar L)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
  • pół litra mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej - około 3 bardzo czubate łyżki (oryginalnie 60 g)
  • 20 g mąki pszennej - 2 bardziej płaskie łyżki (oryginalnie 30 g)
  • 1 żółtko - opcjonalnie
  • 250 g masła roślinnego lub masła
Wykonanie
ciasto:
  1. Zagotuj wodę razem z masłem i solą, gdy masło się rozpuści zdejmij garnek z ognia.
  2. Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj - najlepiej drewnianą łyżką.
  3. Postaw garnek ponownie na ogniu i podgrzej masę, mieszaj ją od czasu do czasu.
  4. Po kilku minutach zdejmij garnek i odstaw do wystudzenia.
  5. Do wystudzonej masy dodaj pojedynczo jajka i miksuj, aż się całość połączy.
  6. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  7. Dno dużej foremki wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Wyłóż połowę ciasta i równomiernie rozsmaruj.
  9. Piecz na termoobiegu w 210 stopniach (lub grzanie góra-dół w temp. 220 stopni) przez około 16-18 minut - aż na cieście utworzą się górki i zrobi się rumiane.
  10. Drugą porcję przygotuj jak pierwszą i upiecz ją w piekarniku.
  11. Blaty ciasta schłódź.
krem:
  1. Zagotuj mniej więcej 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami i żółtkiem (jeśli chcesz je dodać).
  3. Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka - ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek.
  4. Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki).
  5. Budyń wystudź.
  6. Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego budyniu - miksuj aż masa będzie gładka.
  7. Gotowy krem wyłóż na jeden z blatów, przykryj drugim blatem.
  8. Posyp wierzch karpatki cukrem pudrem.
Notatki
Moja koleżanka nie dodawała cukru do mleka, tylko miksowała cukier puder z masłem roślinnym i dopiero wtedy dodawała masło do budyniu.

 

Miniserniczki w jabłku
Muffinki daktylowe z pekanami

Related Post