Karpatka przepis

Zaktualizowany: 2023 12 października
ciasto karpatka

Domowa karpatka przepis na ciasto i krem do karpatki

Karpatka to bardzo popularne ciasto w polskiej kuchni. Składa się z warstw prostego parzonego ciasta ptysiowego, przekładanych kremem budyniowym lub śmietankowym, a na wierzchu posypanych cukrem pudrem. To wspaniałe połączenie chrupiącego ciasta i delikatnego kremu sprawia, że karpatka jest uwielbiana przez wiele osób na całym świecie. Spróbujcie koniecznie!

karpatka z kremem

Przepis na karpatkę krok po kroku

Jeśli lubisz karpatkę i jest to smak twojego dzieciństwa, to koniecznie zobacz ten przepis na tradycyjną karpatkę.

ciasto karpatka

Tradycyjna karpatka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne ciasto karpatka – czyli blaty ciasta parzonego przekładane kremem budyniowym.
4.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 265 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na dużą formę – około 20/30.
Składniki

składniki na ciasto ptysiowe do karpatki

  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny (albo masła)
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mąki tortowej
  • 5 jajek ((użyłam rozmiar L))
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na krem budyniowy do karpatki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na karpatkę

  • Zagotuj wodę razem z margaryną/masłem i solą, gdy masło się rozpuści zdejmij garnek z ognia.
    250 ml wody, 125 g margaryny, 1 szczypta soli
  • Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj – najlepiej drewnianą łyżką.
    200 g mąki tortowej
  • Postaw garnek ponownie na ogniu i podgrzej masę, mieszaj ją od czasu do czasu. Po kilku minutach zdejmij garnek i odstaw do wystudzenia.
  • Do wystudzonej masy dodaj pojedynczo jajka i miksuj, aż się całość połączy.
    5 jajek
  • Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dno dużej foremki wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż połowę ciasta i równomiernie rozsmaruj.
  • Piecz na termoobiegu w 210 stopniach (lub grzanie góra-dół w temp. 220 stopni) przez około 16-18 minut – aż na cieście utworzą się górki i zrobi się rumiane.
  • Drugą porcję przygotuj jak pierwszą i upiecz ją w piekarniku.
  • Blaty ciasta ostudź.

Jak zrobić krem do karpatki

  • Zagotuj mniej więcej 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
    0.5 litra mleka, 150 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami i żółtkiem (jeśli chcesz je dodać).
    50 g mąki ziemniaczanej, 20 g mąki pszennej, 1 żółtko
  • Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka – ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek.
  • Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki). Budyń wystudź.
  • Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego (ale w temperaturze pokojowej) budyniu – miksuj aż masa będzie gładka.
    250 g masła roślinnego
  • Gotowy krem wyłóż na jeden z blatów, przykryj drugim blatem.
  • Posyp wierzch karpatki cukrem pudrem.
Notatki
Moja koleżanka nie dodawała cukru do mleka, tylko miksowała cukier puder z masłem roślinnym i dopiero wtedy dodawała masło do budyniu.
Możesz też najpierw porządnie zmiksować miękkie masło – tak z 10 minut i wtedy dodawać do niego po łyżce budyniu. Miksuj tylko do połączenia składników.
Co zrobić jeśli zwarzy się krem?
Miskę z kremem postaw na garnku z gotującą się wodą i miksuj. Masa podgrzewając się powinna nabrać właściwej konsystencji.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 265kcalWeglowodany: 21.2gBiałko: 4.4gTłuszcz: 18.4gBłonnik: 0.4g
Słowa kluczowe ciasto karpatka, karpatka z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto karpatka

Ciasto karpatka – uwagi

Uwielbiam karpatkę, mój mąż ją uwielbia, powiem więcej – obydwie nasze rodziny ją uwielbiają :)

Czy macie tak samo?

Wstyd się przyznać, że do tej pory zawsze robiłam ją z „pudełka” – chociaż już bardzo dawno sama żadnej nie przygotowałam.

„Pudełkowa” jest wygodna, wszystko ma się jak na tacy, tylko wsypać, dodać to co trzeba i jak się mówi „samo się robi”.

Tylko, że to dalej „pudełkowa” karpatka.

ciasto karpatka

Jak zrobić ciasto karpatkę – wskazówki

Moja koleżanka Magda robi karpatkę sama – od początku do końca.

Bez pudełeczek, woreczków na których pisze, co trzeba do nich domieszać i  mówię wam – to jest nieziemskie ciasto.

Wydębiłam od niej przepis i teraz dzielę się nim z Wami – może też skusicie się na taką prawdziwą domową karpatkę, zamiast tej z proszku :)

Magda swoją karpatkę robi TYLKO na maśle roślinnym MR (takim ze słonecznikiem na wierzchu i napisem – doskonała od 1972 roku – lub czymś w tym stylu). Mówi, że NIC nie jest lepsze i po wielokrotnych testach robi ciasto tylko na tej margarynie – używa jej zarówno do ciasta, jak i do kremu.

Jadłam jej karpatkę na tym maśle i była rewelacyjna.

Jednak, gdy ja ją zrobiłam na tej margarynie, to coś mi jednak nie pasowało.

Ciasto oczywiście zjedliśmy, ale ten krem mnie męczył.

Ale się nie poddałam :)

W końcu zrobiłam drugie podejście – lekko zmodyfikowałam ilość mąki i zamiast margaryny do kremu dałam masło – to mi jednak lepiej smakowało (ale myślę, że jeszcze kiedyś spróbuję zrobić krem z tą margaryną – może początki są trudne :)).

Jak upiec ciasto na karpatkę?

Gdy już masz gotowe ciasto parzone to musisz podzielić je dwie części – mniej więcej równe. Formę do pieczenia o wielkości 20/30 albo 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niego jedną część ciasta ptysiowego. Dokładnie go rozsmaruj – ciasto powinno utworzyć cienką warstwę.

Ciasto na karpatkę wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (do 220 stopni) i piecz przez około 18 minut. W tym czasie ciasto karpatkowe powinno zacząć ładnie rosnąć i tworzyć charakterystyczne górki. Gdy ciasto nabierze ładnego złocistego koloru możesz je wyjąć z piekarnika.

Wtedy upiecz drugą porcję ciasta – podobnie jak pierwszą. Jeśli masz tylko jedną foremkę, to przed nałożeniem do niej drugiej porcji ciasta, trochę ją ostudź.

Jak zrobić krem do karpatki?

Krem do karpatki to krem budyniowy, czyli gotujemy budyń – ja zrobiłam budyń od zera – zagrzej mleko i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, pszenną i jajko wymieszane w około pół szklanki mleka, wtedy zmniejsz moc palnika i gotuj budyń aż zgęstnieje. Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia – w temperaturze pokojowej.

Gdy budyń będzie już letni zacznij miksować miękkie masło lub margarynę i połącz je z budyniem. Tak otrzymany puszysty krem wyłóż na jedno z ciast i dokładnie rozprowadź po górkach. Połóż drugie ciasto na wierzchu i na koniec posyp cukrem pudrem.

Pamiętajcie, że budyń i masło/margaryna muszą być w podobnej temperaturze inaczej krem może się zwarzyć!

Jak przechowywać ciasto karpatkę?

Ciasto karpatka w pierwszym dniu może być trzymana na blacie kuchennym, ale jeśli jest bardzo ciepło, albo ciasto ma postać dłużej to polecam schowanie jej do lodówki. Warto ciasto trzymać pod przykryciem, aby ciasto ptysiowe nie „łapało” wilgoci z lodówki.

Podaję przepis na dużą blachę karpatki – forma około 20 x 30 (przepis już po moich zmianach – w nawiasach podam ilość oryginalną).

A jaka jest u was tradycyjna karpatka – na maśle, czy też na margarynie?

Zapraszam również na inne ciasta z kremem :)

A poniżej karpatka na moich pierwszych zdjęciach :)

karpatka3
karpatka1
karpatka4

Polecane przepisy na ciasta z kremem

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 19 listopada

Podziel się przepisem

17 komentarzy

  1. d6734f29f3a9707fb3fed498becb20cf?s=54&d=mm&r=g
    wera 2022 12 lipca w 11:42- Odpowiedz

    Ale nabrałam smaka na karpatkę! :) Pamiętam ją z dzieciństwa jak się mieszało krem itp. a teraz wszystko robię w sam cooku i jest czysto, szybko i smacznie :)

  2. 3ef53be85dda7d2e14e1a6edc712b049?s=54&d=mm&r=g
    Julia 2021 6 kwietnia w 09:35- Odpowiedz

    Karpatka to ulubione ciasto mojego męża. W te Święta sam postanowił je wykonać, zwykle jadł kupne albo z paczki. Ostatnio uwielbia wypieki domowe i sam chce wszystko robić :) Nic dziwnego skoro każdy Twój przepis to strzał w dziesiątkę :)
    Ciasto wyszło rewelacyjne!
    Od dłuższego czasu wykorzystujemy już tylko Twoje przepisy Beato!
    Oby blog istniał wiecznie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 6 kwietnia w 10:07- Odpowiedz

      Super :) bardzo się cieszę, że pieczecie z moich przepisów :) miłego dnia!

  3. 3167d9bdddb47780088abf0f08410205?s=54&d=mm&r=g
    Anna Karska 2020 13 października w 12:50- Odpowiedz

    Według Twojego przepisu zrobiłem wczoraj to ciasto i jestem pozytywnie zaskoczony. Z reguły wychodziło mi o średnim efekcie, ale teraz i w smaku i w konsystencji jest idealne. Dziękuje za podzielenie się nim.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 13 października w 12:52- Odpowiedz

      Super Aniu :) ten przepis mam od koleżanki i wypróbowany jest po prostu setki razy :D

  4. 2fa6d4826e1a3dc083b4b4b702741be9?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2017 29 grudnia w 18:52- Odpowiedz

    Moim zdaniem zdecydowanie lepiej smakuje krem na bazie masła, ciasta nie próbowałam zrobić na MR ale wypróbuję ten sposób na pewno :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 29 grudnia w 18:58- Odpowiedz

      Ja też wolę krem na maśle

  5. dd7ead22464a36c874403e9f2497d100?s=54&d=mm&r=g
    Enas 2014 26 grudnia w 18:17- Odpowiedz

    Tak, zaraz wyciagnałem z piekarnia i papieru do pieczenia. Wyglada tak a smak ciasta „naleśnikowaty”.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 29 grudnia w 21:44- Odpowiedz

      Na zdjęciu wygląda ładnie. Sama już nie wiem, czemu ciasto jest gumowate :( Może trochę dłuższe pieczenie by się w tym przypadku sprawdziło.

  6. dd7ead22464a36c874403e9f2497d100?s=54&d=mm&r=g
    Enas 2014 25 grudnia w 22:44- Odpowiedz

    Nie pisałem o wyrastaniu , bo wyrosło pięknie tylko o tym, że po upieczeniu w podanym czasie pozostało mokre i stało się gumowate. Jeśli uważasz, że zrobiłem coś wcześniej nie tak, to chciałbym wiedzieć co bo robiłem zgodnie z podaną recepturą.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 26 grudnia w 17:05- Odpowiedz

      To ja założyłam, że ciasto nie urosło. Jeżeli urosło dobrze, to gumowate nie powinno być w ogóle. Czy wyjąłeś ciasto po pieczeniu czy zostało w piekarniku? To nie wychodzi ciasto francuskie które jest suche i kruche ale broń boże nie powinno byc gumowate. To co piszesz wygląda na zaparzenie po pieczeniu :(

  7. dd7ead22464a36c874403e9f2497d100?s=54&d=mm&r=g
    Enas 2014 25 grudnia w 13:40- Odpowiedz

    Ciasto wyszlo jak guma . Przyczyna moze w podanej w przepisie temperaturze pieczenia lub czasie. W inńych znalazlem 200 stopni i 30-40 minut.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 25 grudnia w 16:56- Odpowiedz

      Przepis był wielokrotnie sprawdzony i ciasto zawsze ładnie rośnie i nie wymaga tak długiego pieczenia. Szukałabym raczej problemu wcześniej niż przy pieczeniu. Przykro mi, że Ci się nie udało :(

  8. Czekoladowe ptysie z kremem kawowym - Wypieki Beaty 2014 24 listopada w 07:29- Odpowiedz

    […] już karpatka, były eklerki – obydwa przepisy w tradycyjnej formie – więc nadszedł czas na […]

  9. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 19 listopada w 17:43- Odpowiedz

    Kocham karpatkę! Ale też zawsze tylko z paczki robiłam… Chyba czas najwyższy to zmienić :)

  10. c57c2c6f12786f14507bb39a981cb801?s=54&d=mm&r=g
    wedelka 2014 19 listopada w 12:32- Odpowiedz

    Uwielbiam karpatkę, choć rzadko ją robię. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 19 listopada w 15:54- Odpowiedz

      Dzięki :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy