Ciasto kajmakowe z kruszonką
Rogaliki drożdżowe z makiem

 

Te kefirowe pancakesy zrobicie bardzo szybko i łatwo (ja robiłam je nawet na wyjeździe na ferie :)).

Większość składników (o ile nie wszystkie) powinniście mieć w domu, a ze sprzętów wystarczą dwie miski i coś do mieszania 🙂

Dodając różne aromaty, albo skórkę startą z pomarańczy lub cytryny możecie uzyskać przeróżne warianty smakowe – jak dla mnie przepis jest bombowy 🙂

Moje kefirowe pancakesy smażyłam na małej patelni – takiej o średnicy około 20 cm – wtedy otrzymałam 10 sztuk pancakesów.

Możecie też wypróbować przepis na maślankowe pancakesy 🙂

Ps. Ciasto na pancakesy wychodzi gęste – tak ma być 😉

 

kefirowe pancaksy3

kefirowe pancaksy1

kefirowe pancaksy2

 

Kefirowe pancakesy
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 2 szklanki kefiru (może też być maślanka)
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem suche składniki.
  2. W drugiej misce widelcem roztrzep jajka, dodaj kefir i olej - zamieszaj.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj (masa będzie gęsta).
  4. Rozgrzej patelnie i lekko posmaruj ją olejem.
  5. Smaż pancaksy aż będą rumiane (ja po wylaniu na patelnię przykrywałam ją pokrywką, aby ciasto mogło lepiej wyrosnąć).
  6. Pancaksy najlepiej przewracać, gdy ciasto z wierzchu się lekko zetnie.
  7. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.

 

Inspiracja pochodzi z tej strony.

Ciasto kajmakowe z kruszonką
Rogaliki drożdżowe z makiem

Related Post