Ciasteczka żurawinowo-jabłkowe
Babeczki z białą czekoladą i klementynkami

Jeszcze jedna propozycja świątecznego wypieku – keksowe babeczki.

Jest to normalny przepis na keksa, ale myślę, że upieczenie go w formie babeczek może trochę zmienić świąteczną rutynę, a jednocześnie daje sposobność do zaszalenia z dekoracją 🙂

Ja ze swoich babeczek zrobiłam renifery – jest to bardzo prosta, a jednocześnie efektowana dekoracja. Wystarczy rozpuścić czekoladę i posmarować nią babeczki, precelki ostrożnie przedzielić na pól (nie jest to wcale takie proste :)), przykleić białe drażetki jako oczy oraz czerwone jako nosy. Zaproście do tego dzieci, a na pewno będą zachwycone.

Z podanego przepisu wychodzi około 18 babeczek, albo normalny keks (pieczony w blaszcze o długości 24 cm).

keksowe renifery1

keksowe renifery2

keksowe renifery3

keksowe renifery5

 

Keksowe renifery
 
Autor:
Ilość: 18 sztuk
Składniki
  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g owoców kandyzowanych lub suszonych (można część zastąpić orzechami)
  • 80 g rodzynek
  • 50 ml rumu
Wykonanie
  1. Owoce i rodzynki namocz w rumie i pozostaw aż alkohol się wchłonie. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło zmiksuj z cukrem pudrem, dodawaj pojedynczo jajka i mieszaj do połączenia składników. Dosypuj po trochu mąkę. Owoce oprósz mąką, wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką.
  2. Ciasto nałóż do przygotowanych papilotek. Piecz około 30 minut w 170 stopniach.
  3. Jeśli pieczesz normalnego keksa, to piecz go przez około 45 minut w temperaturze 150 stopni.
  4. Po upieczeniu babeczki przestudź i udekoruj.

Ciasteczka żurawinowo-jabłkowe
Babeczki z białą czekoladą i klementynkami

Related Post