Gofry czekoladowe
Domowe nachos

Palmiery to takie ciasteczka, z którymi nikt – nawet przysłowiowe „dwie lewe ręce” – nie będzie miał problemów  przy przygotowaniu 🙂

W tej podstawowej wersji będziecie potrzebować jedynie porcję ciasta francuskiego oraz trochę cukru (użyłam trzcinowy, ale może być zwykły kryształ).

Jeśli jesteście bardziej „zaawansowani” to możecie samodzielnie przygotować ciasto francuskie – nie jest to wcale takie trudne 🙂 (tutaj znajdziecie przepis ze wskazówkami do wykonania).

Palmiery robi się bardzo szybko i piecze krótko, więc będą idealne gdy wpadną niespodziewani goście 🙂

Mimo prostoty ciasteczka są bardzo smaczne, lekko karmelowe i chrupiące (moją porcję palmierów zjadł prawie w całości synek :)).

palmiery_3

palmiery_2

palmiery_5

Klasyczne palmiery
 
Autor:
Składniki
  • porcja ciasta francuskiego
  • cukier kryształ lub trzcinowy
Wykonanie
  1. Blat stołu posyp cukrem, połóż na nim ciasto francuskie i jego wierzch również posyp cukrem.
  2. Rozwałkuj delikatnie ciasto, aby cukier się do niego przykleił.
  3. Zroluj ciasto wzdłuż obydwu krótszych boków, tak aby ruloniki spotkały się mniej więcej na środku ciasta
  4. Ostrym nożem pokrój ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm.
  5. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie rozpłaszcz nasadą dłoni.
  6. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
  7. Piecz palmiery przez około 5 minut - do momentu gdy zaczną się delikatnie rumienić na brzegach, wtedy ostrożnie przełóż je na drugą stronę i podpiecz przez około 3 minuty.
  8. Zaraz po upieczeniu ciastka będą dość miękkie, ale gdy ostygną, to stwardnieją i staną się chrupiące.

 

Gofry czekoladowe
Domowe nachos

Related Post