Lody orzechowe
Sorbet truskawkowy

Dziś przepis na pyszne kokosanki 🙂 Najłatwiej je zrobić, gdy zostaną wam białka po jakimś innym wypieku i nie wiecie co z nimi zrobić 🙂

Ja osobiście uwielbiam kokosanki, bo bardzo lubię wiórki kokosowe, a dodatkowy plus tych ciasteczek jest taki, że robią się praktycznie same – czyli tak jak lubię najbardziej 🙂

Muszę przyznać, że to chyba najlepsze kokosanki jakie jadłam 🙂

Z tego przepisu wychodzi blacha ciasteczek – ja robiłam je dość duże i wyszło mi 25 sztuk.

kokosanki3

 

 

Kokosanki
 
Autor:
Składniki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka (opcjonalnie – patrz przepis)
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
  1. Masło rozpuście w rondelku razem z cukrem (jeśli masa wydaje się wam za gęsta, to dodajcie trochę mleka - ja musiałam dodać). Wrzućcie wiórki kokosowe i wymieszajcie (masa będzie gęsta), teraz trzeba to ostudzić. Białka ubijcie na sztywno i pod koniec dodajcie mąkę ziemniaczaną. Do białek dodajcie po trochu ostudzone wiórki i mieszajcie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładajcie łyżką małe kupki ciastek (możecie nadać im palcami kszałt, ale nie jest to konieczne).
  2. Kokosanki pieczcie około 15 minut w 180 stopniach - muszą być ładnie rumiane. Teraz tylko trzeba je przestudzić i już możecie rozkoszować się wspaniałym smakiem 🙂

 

Przepis na te ciasteczka pochodzi ze strony Kotlet tv

Lody orzechowe
Sorbet truskawkowy

Related Post