Reklama


Kokosowe babki z olejem rzepakowym

Kokosowe babki z olejem rzepakowym

 

babki kokosowe z białą czekoladą

 

W tym roku jakoś mam większą ochotę na przeróżne babki i babeczki na Wielkanoc i tym razem też upiekłam mini babki kokosowe z dodatkiem zdrowego oleju rzepakowego oraz pieczonej (tak, tak –  pieczonej) białej czekolady 😀

Najpierw słowo o takiej pieczonej białej czekoladzie – otóż pieczenie jej piekarniku powoduje, że czekolada się lekko karmelizuje. Nabiera bogatszego smaku i karmelowego koloru.

Jeśli jesteście wielbicielami białej czekolady, to pokochacie ją po upieczeniu – naprawdę trudno się od niej oderwać – a dodana do ciasta dodaje mu niezwykłego smaku i aromatu 🙂

Koniecznie spróbujcie!

Do tych kokosowych babek dodałam też olej rzepakowy. W mojej kuchni używam go stale już od kilku lat – smażę na nim, dodaję do słodkich wypieków, używam do sałatek  – ogólnie rzecz biorąc – jest dla mnie niezastąpiony.

W mojej wielkanocnej kuchni, ale też nie tylko wielkanocnej, bo w mojej codziennej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego ponieważ dbam o zdrowie swoje i swojej rodziny. Olej rzepakowy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych nam, a szczególnie małym dzieciom do rozwoju. Olej rzepakowy pozwala nam również walczyć ze złym cholesterolem oraz dbać o zachowanie młodości – co jest szczególnie ważne dla kobiet 🙂

Jak pewnie wiecie oprócz pieczenia słodkości często biegam ja i mój mąż także – olej rzepakowy pozwala nam dbać o dobrze zbilansowaną dietę – bo eliminacja tłuszczu z diety tylko szkodzi a nie pomaga. Dlatego jeśli chcecie być zdrowi, szczupli i młodzi, to nie rezygnujcie w swojej diecie z tłuszczu, za to korzystajcie z dobrodziejstw dobrego oleju rzepakowego każdego dnia 🙂

Jak widzicie te kokosowe babki nie tylko są pyszne, ale również mogą być zdrowe – same plusy 😀

Zapraszam Was również do wypróbowania innych przepisów na babeczki kokosowe – są takie babeczki na białkach, albo  wielkanocne kokosowe babeczki.

 

kokosowe babki

 

babki z białą czekoladą

 

babeczki kokosowe

 

mini babki na wielkanoc

 

babki na wielkanoc

 

babka kokosowa

 

babeczki kokosowe

 

Kokosowe babki z olejem rzepakowym
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g cukru
  • pół szklanki mleczka kokosowego
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego
Wykonanie
  1. Czekoladę połam na kawałki i włóż do żaroodpornego naczynia.
  2. Wiórki wsyp do drugiego naczynia.
  3. Włącz piekarnik na 130 stopni - wstaw czekoladę i wiórki - piecz przez około 30 minut - mieszaj co około 5 minut.
  4. Po upieczeniu przestudź.
  5. Czekoladę przełóż do miseczki dodaj olej rzepakowy i podgrzej razem w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści i połączy z olejem rzepakowym - ostaw do przestudzenia.
  6. Jajka zmiksuj z cukrem aż będą puszyste.
  7. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą i przestudzonymi wiórkami kokosowymi.
  8. Do masy jajecznej dodaj mąkę, mleczko kokosowe oraz czekoladę - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  9. Przełóż ciasto do 12 foremek na małe babki - z dziurką w środku - a jeśli nie masz takich foremek, to do tradycyjnych foremek na babeczki.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - aż będą rumiane, a patyczek wetknięty w środek czysty.
  11. Po upieczeniu ostudź i wyjmij babki z foremek.
  12. Cukier puder zmieszaj z mleczkiem kokosowym - dodawaj go po łyżce, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję (gęstej śmietany).
  13. Lukrem posmaruj babeczki, wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: