Banoffee w szklankach
Torcik daktylowy

naleśniki kokosowe 4

Dziś zapraszam na naleśniki kokosowe 🙂

A są kokosowe dzięki mleczku kokosowemu – dajemy go zamiast zwykłego mleka krowiego.

Dlatego te naleśniki będą idealne dla wszystkich, którzy są uczuleni na białko mleka krowiego 🙂

Naleśniki po usmażeniu mają delikatne ciasto i w zasadzie nie czuć ich mocno kokosem.

Ja podałam je z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, ze świeżymi truskawkami i domowym sosem toffee.

A inne przepisy na naleśniki znajdziecie tutaj 🙂

Porcja na około 10-15 naleśniczków (zależy od wielkości waszej patelni).

naleśniki kokosowe 1

naleśniki kokosowe 2

naleśniki kokosowe 8

naleśniki kokosowe 7

Kokosowe naleśniki
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 1 puszka mleka kokosowego (jeśli wasze mleko zgęstniało, to przed użyciem dobrze je wymieszajcie)
  • 250 ml wody mineralnej (użyłam lekko gazowaną)
  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oleju
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj krótko z cukrem i solą.
  2. Dodawaj na zmianę mąkę, mleczko kokosowe i wodę, na koniec dodaj olej.
  3. Jeśli ciasto wydaje ci się zbyt gęste (ja wolę bardziej lejące ciasto, aby smażyć cienkie naleśniki), to dodaj wody, aż uzyskasz ulubioną konsystencję (może to być konieczne, jeśli mleczko jest mocno gęste).
  4. Smaż na patelni teflonowej.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Przepis na naleśniki znalazłam tutaj.

Banoffee w szklankach
Torcik daktylowy

Related Post