Funnel cake, czyli lane ciasto smażone na głębokim tłuszczu
Cherry pie - czyli tarta wiśniowa

 

W gorące dni nie chce mi się jeść (pewnie Wam również), ale coś jeść trzeba.

Moim kompromisem jest koktajl owocowy 🙂

W końcu to połączenie czegoś do zjedzenia, z czymś do picia 😀

Moje koktajle są zawsze pełne owoców i gęste, więc po wypiciu szklaneczki lub dwóch jestem jednocześnie najedzona i „napita”.

Bogactwo owoców lata skłoniło mnie do stworzenia owocowej mieszanki – wykorzystałam końcówkę czarnej porzeczki (to co nie zużyłam do sorbetu), dorzuciłam garść jagód oraz garść malin.

Owoce zmiksowałam z cukrem i kefirem naturalnym – pycha 🙂

Zarówno ja, jak i mój mąż uwielbiamy koktajle owocowe, więc zawsze przygotowuję wielki dzbanek i tutaj też podaję taką dużą porcję.

koktajl owocowy1

koktajl owocowy2

Koktajl porzeczkowo-jagodowo-malinowy
 
Autor:
Składniki
  • około 200 g czarnej porzeczki (przebranej)
  • około pół szklanki jagód
  • garść malin
  • cukier do smaku - użyłam około 6 łyżek (dużo zależy od słodyczy owoców)
  • litr naturalnego kefiru lub maślanki
Wykonanie
  1. Owoce zmiksuj razem z cukrem
  2. Dodaj kefir i zmiksuj razem - spróbuj, czy koktajl jest wystarczająco słodki ( w razie potrzeby możesz dosłodzić).
  3. Podaj od razu albo przechowaj w lodówce.

 

Funnel cake, czyli lane ciasto smażone na głębokim tłuszczu
Cherry pie - czyli tarta wiśniowa

Related Post