Konfitura z pigwy

Zaktualizowany: 2023 20 września
konfitura z pigwy

Przepis na domową konfiturę z pigwy

Dziś u mnie konfitura z pigwy, czyli dużych owoców wyglądających jak jabłka lub gruszki. Taka konfitura z pigwy to doskonały dodatek do placków i placuszków, ale również do rozgrzewającej herbaty. Spróbuj koniecznie!

przetwory z pigwy

Konfitura z pigwy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepis na konfiturę z dużych owoców pigwy, to to jest przepis dla Ciebie!

konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy

Wypieki Beaty
TO NIE JEST PRZEPIS NA KONFITURĘ Z MAŁYCH OWOCÓW PIGWOWCA !!! TYLKO NA OWOCÓW Z PIGWY WIELKOŚCI JABŁEK A NAWET GRUSZEK!!
4.03 z 83 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na konfiturę z pigwy

  • 1,2 kg pigwy wielkości jabłek!!! (waga po wycięciu gniazd nasiennych)
  • 1 kg cukru (można najpierw dać pół kilograma i dosypać więcej później do smaku)
  • 1-2 szklanki wody (dodaj najpierw szklankę, a potem ewentualnie dolej więcej wody jeśli będzie taka potrzeba)
  • 2 kawałki cynamonu ( lub 0,5-1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie))
Instrukcja
 

Jak zrobić konfiturę z pigwy

  • Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc w grubą kostkę.
    1,2 kg pigwy wielkości jabłek!!!
  • Umieść owoce z sporym garnku, dodaj cukier, zamieszaj, dodaj wodę i cynamon.
    1 kg cukru, 1-2 szklanki wody, 2 kawałki cynamonu
  • Gotuj na małym ogniu, aż pigwa mocno zmięknie (w trakcie gotowania owoce zmienią kolor na lekko pomarańczowy).
  • Gotową konfiturę przełóż do przygotowanych słoiczków (polecam wstawienie słoików do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i "pieczenie" ich przez 15 minut).
  • Słoiczki ustaw do góry dnem i przykryj ciepłym ręcznikiem (niech tak leżą do ostudzenia – najlepiej przez noc).
Notatki
Ja robiłam konfiturę z kg cukru. Niektórzy piszą, że dla nich jest za słodka – nie wiem, czy używają pigwę, czy pigwowca. Ale proponuję użycie najpierw pół kilograma cukru i mniejszej ilości wody i w razie potrzeby dosłodzenie w trakcie.
Uwaga: Pigwa (duże owoce wielkości jabłka, a nawet gruszki) często mylona jest z Pigwowcem (drobne owoce).
Ten przepis NIE JEST dobry do przerabiania małych owoców pigwowca!
Prywatne
Słowa kluczowe pigwa, przetwory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy – uwagi

Dostałam od koleżanki z pracy reklamówkę pigwy i myślałam, co mam z nią zrobić.

Mąż zagospodarował część na nalewkę (w tym roku powoli robi się całkiem ciekawy zestaw naleweczek ;)), a z reszty zrobiłam konfiturę z pigwy.

Idealnie pasuje zarówno jako dodatek do herbaty (pigwa nazywana jest polską cytryną), jak i do naszych weekendowych śniadań na słodko :)

I najważniejsze nie mylcie pigwy z pigwowcem (co jest bardzo częstym błędem)!!!

Pigwa jest drzewem (i to może być całkiem spore), a jej owoce są duże – wielkości jabłka.

Pigwowiec to krzew i jego owoce są małe, drobne (wielkości małej śliwki).

Moja mama też robi z pigwowca dodatek do herbaty. Kroi go bardzo drobno, zasypuje cukrem i albo w tej postaci pasteryzuje, lub zalewa jeszcze najpierw odrobiną wrzątku. Gdy pigwowiec puści sok będzie idealny na zimne jesienne i zimowe wieczory do gorącej herbaty.

konfitura z pigwy

Jak zrobić konfiturę z pigwy – wskazówki

Owoce są bardzo twarde, więc przyda się Wam porządny nóż, bo owoce trzeba przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę.

Do gotowania dodałam cynamon, bo stwierdziłam, że ciekawie skomponuje się z kwaskowatym smakiem owocu (mój mąż się śmieje, że ostatnio do wszystkiego dodaję cynamon – to ewidentnie dowód na zbliżanie się zimy ;))

A wy robicie jakieś przetwory z pigwy? Jeśli tak, to jakie?

Wypróbujcie również inne przepisy na domowe przetwory.

Przepis znalazłam na blogu Matka wariatka.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.03 z 83 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na konfitury i dżemy

Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie przetwory z owoców. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 8 listopada

Podziel się przepisem

20 komentarzy

  1. a2798bb53f97b3789a19d1789068cda4?s=54&d=mm&r=g
    Dzidzia 2022 21 października w 19:45- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Co to za receptura ! Nie masz pojecia o przetworach z pigwy .

  2. de29cdef95d2f613405e28f2253b5eda?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2022 21 października w 18:16- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Właśnie zrobiłam wg tego przepisu. Wyszło super! Czytając komentarze pomyślałam, że będę ostrożna z cukrem. Dałam na początek tylko szklankę i -wystarczyło! Ale to na mój smak. Po prostu nie przepadam za zbyt slodkim. Też zrobiłam z cynamonem i jest pyyyszne! Dziś dzieci jadły z jogurtem :-)
    Następną porcję zrobię z kardamonem, cynamonem i z goździkami:-)
    Dziękuję za przepis!

  3. d2465a9009833048b2ccd9fcfb763f85?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2022 28 sierpnia w 08:24- Odpowiedz

    Czy twoje owoce tez mialy lekkie wloski/”futerko” jak np brzoskwinia?

    Mam w ogrodzie pigwe pospolita , ktora bardzo obrodzila w tym roku.. i choc jeszcze dużo czasu zanim dojrzeja to juz szukam jakiegos przepisu…i to ze skorka bo jej obieranie to koszmar :-/

    Tak trafilam tutaj :)

    Pytam bo na zdjęciu wygladaja nieco inaczej…u mnie to duze drzewo i lekko „meszkowate” owoce a la gruszka troche :)

    P.s. Już znalazłam podpowiedź na innej stronie. Zostawię tutaj bo może komuś się przyda.

    „Przed jakimkolwiek zastosowaniem owoców pigwy należy zetrzeć ze skórki filcowy kutner, który pozostawiony nadaje nieprzyjemny posmak przypominający terpentynę. Jest to ważne, gdyż owoce pigwy zazwyczaj kroi się i wykorzystuje bez obierania ze skórki. A zatem kutner ścieramy, a samą skórkę zostawiamy „

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 28 sierpnia w 17:28- Odpowiedz

      Cześć, już dawno temu robiłam tą pigwę i nie pamiętam czy miała ten meszek. Ale owoce były duże – u mnie bardziej jak jabłka.

  4. bdcb59a7b11bdaf2a98a0d6500862e0b?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2021 18 listopada w 17:11- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Tragedia ten przepis. Weź kobieto to usuń bo ludzi w bambulo robisz…. Dałam pol kg cukru a i to za dużo ….

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 19 listopada w 08:10- Odpowiedz

      Staram się zrozumieć gdzie leży problem, ale nikt z osób którym konfitura nie wyszła nie odpowiada. Czy wyszła masa którą można rozsmarować (jak konfiturę) czy raczej kawałki piwgy w syropie ?
      Właśnie otworzyłam słoik tej konfitury z 2014 roku wykonana wg przepisu. Jest słodka tak jak słodkie są standardowe dżemy.
      No i ponownie pytanie, czy na pewno użyłaś pigwy a nie bardziej popularnego u nas pigwowca?

    • 19b09316f203ecd99bef03541958fbf4?s=54&d=mm&r=g
      Krystyna 2022 31 sierpnia w 07:46- Odpowiedz

      Przecież pigwa jest kwaśna jak nie wiem. Cukru do niej to trzeba rzeczywiście dołożyć. Dziwne. Zrób drugi raz ;)
      Jak za słodkie to dodać nie osłodzonych owoców przerobionych i już. Zawsze jest jakieś wyjście.

  5. b582aefc2089dcbcb387a75ebc9b7ceb?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2021 12 listopada w 13:41- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Nie polecam przepisu, za dużo wody i za dużo cukru. Wyszedł przesłodzony kompot. Szkoda energii na odparowywanie takiej ilości płymu.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 12 listopada w 14:16- Odpowiedz

      Hej, dzięki za komentarz.
      Czy użyłaś pigwy czy pigwowca? Pigwa to owoce wielkości jabłka. Pigwowiec jest mały i sporo twardszy a co za tym idzie nie wchłania takiej ilości wody jak pigwa.
      Jeżeli chodzi o ilość wody i cukru to również jest informacja w przepisie, aby na początek użyć połowę ilości wody oraz połowę cukru.

  6. 0b632846dc2298b8f36e52801f1e1043?s=54&d=mm&r=g
    Basia 2021 23 października w 18:53- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Przestrzegam przed tym przepisem – 1kg cukru to zdecydowanie za dużo!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 października w 19:02- Odpowiedz

      Ja robiłam konfiturę dokładnie wg tych proporcji i mi smakowała. A używałaś pigwę, czy pigwowca? Bo to nie jest to samo

  7. 992782a0a5c41fe1ceb4af22ce1e0b1f?s=54&d=mm&r=g
    Krupeczka 2021 25 września w 20:52- Odpowiedz

    Pigwy smażonej nie trzeba pasteryzować. wystarczy gorącą włożyć do słoiczków, zakręcić i postawić je do góry dnem. Jak wystygną, to będą zassane.

  8. 3ab1ae3fcfea4241199aef96b854914c?s=54&d=mm&r=g
    Ella 2020 4 grudnia w 17:38- Odpowiedz

    Hallo, zrobilam dokladnie jak w przepisie, i jest za duzo wody za duzo cukru, ale sobie poradzilam, ;)
    dziekuje , uwielbiam robic dzemy , konfitury,
    pozdrawiam serdecznie,

  9. eb146f182b9de8aa2a0b4179180ca7b7?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2020 10 listopada w 23:41- Odpowiedz

    Ma pytanie do pani czy woda musi odparować ania

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 11 listopada w 16:20- Odpowiedz

      Woda w trakcie gotowania odparuje, a już od ciebie zależy jak bardzo gęstą chcesz konfiturę.

  10. e67e12de4816258995bc831ec53ce100?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2020 10 listopada w 10:37- Odpowiedz

    Przeraźliwie słodka konfitura, czuć sam cukier…. polecam zmniejszyć ilość cukru, ewentualnie dodać później jeśli będzie potrzeba.

  11. f6fa82eac36e8f558987c7642aa4feb2?s=54&d=mm&r=g
    Marian 2020 30 października w 15:38- Odpowiedz

    Lubię pichcić…dostalem piękną pigwę..pachnie obłędnie…biorę się za bary z nią i …..zrobię konfiturę…No i nalewki dwa łyki ..
    A co?

  12. bec4d02f05cf9d7bd159df3f20052815?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata Szyszkowska 2019 22 października w 10:39- Odpowiedz

    O, to super. Dziękuję za odp.!

  13. bec4d02f05cf9d7bd159df3f20052815?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2019 19 października w 22:32- Odpowiedz

    A czy owoce obierasz ze skórki przed gotowaniem? Kolor konfitury jest piękny, ale nie wiem, czy osiągnę taki gotując ze skórką.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 22 października w 09:35- Odpowiedz

      Nie obierałam owoców – robiłam je ze skórką :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy