Makowiec zawijany
Tort z Olafem

 

Mam dla Was świąteczną wersję sernika 🙂

Przedstawiam korzenny sernik z musem czekoladowym z piernikową nutą.

Ciasto jest bardzo pierniczkowe, gdyż spód upiekłam z ciasteczek speculoos, do masy sernikowej dodałam zmielone ciasteczka i cynamon, a do musu czekoladowego wsypałam przyprawę do piernika.

Żeby serniczek był jeszcze bardziej pierniczkowy, to na spód z ciasteczek wyłożyłam powidła śliwkowe – rozpusta do kwadratu 🙂

Ciasteczka speculoos, to cieniutkie i kruche ciasteczka korzenne w kształcie różnych figurek z fakturą – ja swoje kupiłam w Lidlu, ale możecie poszukać ich w innych sklepach. Jeśli jednak nigdzie ich nie dostaniecie, to możecie użyć cienkie pierniczki (takie bez polewy). Ciasteczka są bardzo kruche, więc jeśli nie macie ich w czym zmielić, to możecie włożyć je do grubego woreczka (takiego jak na mrożonki) i pokruszyć je przez uderzanie wałkiem (całkiem dobry sposób na odstresowanie ;)).

Przepis na mus czekoladowy zaczerpnęłam z Kwestii Smaku i powiem, że on sam jest grzechu wart i można go wyjadać łyżkami 🙂

Tradycyjnie już nie bawiłam się w „ocieplanie” składników na sernik – wszystko wyciągam prosto z lodówki i krótko miksuję (chyba tylko raz zrobiłam taki sernik, gdzie wszystkie produkty miałam w temperaturze pokojowej). Moim sposobem na ładny, gładki i nie popękany sernik jest pieczenie w niższej temperaturze – działa za każdym razem 🙂

 

korzenny sernik spicy cheesecake

korzenny sernik z musem czekoladowym

korzenny sernik z musem czekoladowym

korzenny sernik

 

Korzenny sernik z musem czekoladowym
 
Autor:
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 150 g ciasteczek speculoos (lub cienkich pierniczków bez polewy)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • pół słoiczka powideł śliwkowych
masa serowa:
  • pół kilograma twarogu sernikowego (użyłam Piątnicę)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 50 g drobno zmielonych ciasteczek speculoos lub pierniczków
mus czekoladowy:
  • 75 g cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 g miękkiego masła
  • 125 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj lub bardzo dokładnie pokrusz.
  2. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Na dno wyłóż masę ciasteczkową, rozprowadź równomiernie i ugnieć.
  5. Schłódź w lodówce przez około 15 minut.
masa sernikowa:
  1. W misie miksera umieść wszystkie składniki sernika.
  2. Krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  3. Na spód ciasteczkowy nałóż powidła śliwkowe i lekko je rozsmaruj.
  4. Wyłóż masę sernikową do tortownicy.
  5. Piecz w 150 stopniach przez około godzinę.
  6. Po upieczeniu ostudź.
mus:
  1. Na garnku z gotującą się wodą ustaw miskę.
  2. Włóż do niej żółtka, łyżkę cukru i śmietankę, przez sitko przesiej przyprawę do piernika.
  3. Mieszaj łyżką, aż masa będzie gorąca i lekko zgęstnieje.
  4. Zdejmij miskę z garnka, dodaj miękkie masło i podzieloną na kostki czekoladę - wymieszaj, aż czekolada i masło się rozpuści.
  5. Białka ubij aż będą sztywne, pod koniec dosyp po łyżce pozostały cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  6. Dodaj ubite białka do masy czekoladowej - dodawaj białka po trochu.
  7. Dokładnie i delikatnie połącz czekoladę z pianą.
  8. Gotowy mus nałóż na sernik i schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez noc).

 

Makowiec zawijany
Tort z Olafem

Related Post