Korzenny sernik z musem czekoladowym

Zaktualizowany: 2023 4 października
korzenny sernik spicy cheesecake

Przepis na sernik korzenny z czekoladowym musem i powidłami

Zapraszam na rewelacyjny świąteczny korzenny sernik przygotowany na spodzie z ciasteczek speculoos. Do tego sernik ma na wierzchu obłędny mus czekoladowy z przyprawą do piernika. To tworzy pyszny i bardzo aromatyczny sernik idealny na Boże Narodzenie. Koniecznie sprawdźcie mój przepis i zobaczcie jak zrobić sernik z musem.

korzenny sernik z musem czekoladowym

Korzenny sernik speculoos przepis krok za krokiem

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny sernik na święta, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

korzenny sernik5

Korzenny sernik z musem czekoladowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na świąteczny sernik z ciasteczkami speculoos, powidłami i musem czekoladowym.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 1 hour
5 hours 15 minut
Czas całkowity 7 hours 5 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na spód ciasteczkowy do sernika

składniki na sernik korzenny:

składniki na mus czekoladowy:

Instrukcja
 

Jak zrobić spód z ciasteczek

  • Ciasteczka zmiksuj lub bardzo dokładnie pokrusz.
    150 g ciasteczek speculoos
  • Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    50 g masła
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dno wyłóż masę ciasteczkową, rozprowadź równomiernie i ugnieć.
  • Schłodź w lodówce przez około 15 minut.
  • Na schłodzony spód ciasteczkowy nałóż powidła śliwkowe i lekko je rozsmaruj.
    0,5 słoiczka powideł śliwkowych

Jak zrobić sernik korzenny:

  • W misie miksera umieść wszystkie składniki sernika.
    500 g twarogu sernikowego, 3 jajka, 150 g cukru, 1 łyżka cynamonu, 125 ml śmietany kremówki, 50 g ciasteczek speculoos
  • Krótko zmiksuj – do połączenia składników.
  • Wyłóż masę sernikową do tortownicy.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę.
  • Po upieczeniu ostudź sernik w wyłączonym piekarniku.

Jak zrobić czekoladowy mus:

  • Na garnku z gotującą się wodą ustaw miskę.
  • Włóż do niej żółtka, łyżkę cukru i śmietankę, przez sitko przesiej przyprawę do piernika.
    3 żółtka, 100 ml śmietany kremówki, 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • Mieszaj łyżką, aż masa będzie gorąca i lekko zgęstnieje.
  • Zdejmij miskę z garnka, dodaj miękkie masło i podzieloną na kostki czekoladę – wymieszaj, aż czekolada i masło się rozpuści.
    50 g masła, 125 g gorzkiej czekolady
  • Białka ubij lekko, w trakcie zacznij dosypywać po łyżce pozostały cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
    2 białka, 75 g cukru
  • Dodaj ubite białka do masy czekoladowej – dodawaj białka po trochu i mieszaj delikatnie.
  • Gotowy mus nałóż na sernik i schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez noc).
Prywatne
Słowa kluczowe sernik korzenny, sernik z musem, sernik z powidłami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
korzenny sernik z musem czekoladowym

Sernik speculoos z powidłami – uwagi

Mam dla Was świąteczną wersję sernika :)

Przedstawiam korzenny sernik z musem czekoladowym z piernikową nutą.

Ciasto jest bardzo pierniczkowe, gdyż spód upiekłam z ciasteczek speculoos, do masy sernikowej dodałam zmielone ciasteczka i cynamon, a do musu czekoladowego wsypałam przyprawę do piernika.

Żeby serniczek był jeszcze bardziej pierniczkowy, to na spód z ciasteczek wyłożyłam powidła śliwkowe – rozpusta do kwadratu :)

Ciasteczka speculoos, to cieniutkie i kruche ciasteczka korzenne w kształcie różnych figurek z fakturą – ja swoje kupiłam w Lidlu, ale możecie poszukać ich w innych sklepach. Jeśli jednak nigdzie ich nie dostaniecie, to możecie użyć cienkie pierniczki (takie bez polewy). Ciasteczka są bardzo kruche, więc jeśli nie macie ich w czym zmielić, to możecie włożyć je do grubego woreczka (takiego jak na mrożonki) i pokruszyć je przez uderzanie wałkiem (całkiem dobry sposób na odstresowanie).

Jak zrobić czekoladowy mus na sernik?

Przepis na mus czekoladowy zaczerpnęłam z Kwestii Smaku i powiem, że on sam jest grzechu wart i można go wyjadać łyżkami :) Do przygotowania musu będziecie potrzebować między innymi jajka i czekoladę. Jajka dodajemy surowe, więc zadbajcie o ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej sparzyć je wrzącą wodą. Możecie je włożyć do sitka i przelać gorącą wodą. W ten sposób pozbędziecie się ze skorupki ewentualnych bakterii.

Sprawdźcie mój przepis pod zdjęciami i zobaczcie jak przygotować mus czekoladowy krok po kroku. 

bożonarodzeniowy sernik z powidłami

Jak zrobić korzenny sernik speculoos – wskazówki

Przygotowanie masy na sernik to bardzo prosta sprawa i każdy sobie z tym poradzi.

Tradycyjnie już nie bawiłam się w „ocieplanie” składników na sernik – wszystko wyciągam prosto z lodówki i krótko miksuję (chyba tylko raz zrobiłam taki sernik, gdzie wszystkie produkty miałam w temperaturze pokojowej). Nie rozdzielam białek od żółtek i nie ubijam oddzielnie piany. 

Jak upiec sernik?

Moim sposobem na ładny, gładki i nie popękany sernik jest pieczenie w niższej temperaturze – działa za każdym razem :) Dlatego zwykle swoje serniki piekę w trybie góra/dół i temperaturze 150 stopni. Sernik piekę zwykle około 1,5 godziny (przynajmniej takie przygotowane z kilograma twarogu). Sernik po upieczeniu zostawiam jeszcze w piekarniku, tylko go wyłączam i lekko uchylam drzwiczki. Gdy ostygnie do temperatury pokojowej przekładam go do lodówki do schłodzenia.

Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami uda się Wam upiec najlepszy korzenny sernik z musem czekoladowym i zachwycicie swoją rodzinę jego doskonałym smakiem :) 

Dajcie znać w komentarzach.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na serniki. Znajdziecie tu mnóstwo ciekawych przepisów.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na serniki na Boże Narodzenie

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne serniki idealne na święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 19 grudnia

Podziel się przepisem

7 komentarzy

  1. 6ef25764367834304d3db16401679074?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2015 27 grudnia w 09:05- Odpowiedz

    Ten sernik to mistrzostwo świata!! Na pewno jeszcze nie raz zagości na stole. :) Zrobiłam z podwójnej porcji, w prostokątnej blaszce. Miodzio!!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 27 grudnia w 12:02- Odpowiedz

      super – bardzo się cieszę, że sernik smakował :)

  2. 6ef25764367834304d3db16401679074?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2015 22 grudnia w 09:00- Odpowiedz

    Dzięki, przydatna sprawa!! ;)

  3. 6ef25764367834304d3db16401679074?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2015 20 grudnia w 14:51- Odpowiedz

    A czy podwojenie ilości składników i upieczenie ciasta w prostokątnej formie, to dobry pomysł? Jak to wpłynie na czas pieczenia serniczka?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 20 grudnia w 15:46- Odpowiedz

      skorzystaj z mojego przelicznika https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/ . Jeżeli ciasto nie będzie za wysokie, to powinno piec się tle samo. Ogólnie serniczek musi być „ścięty” :)

  4. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 20 grudnia w 21:40- Odpowiedz

    Mmm, obłędny! Bardzo mi się podoba :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 21 grudnia w 15:28- Odpowiedz

      dziękuję :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy