Kostka truskawkowa

Zaktualizowany: 2023 5 czerwca
sernik na zimno z truskawkami

Przepis na kostkę truskawkową na zimno

Moja dzisiejsza kostka truskawkowa to pyszny i lekki sernik na zimno zrobiony na czekoladowym biszkopcie i udekorowany truskawkami z galaretką truskawkową. Ciasto prezentuje się pięknie i jeszcze lepiej smakuje, a że jest zrobione w sporej blaszce, to podzielicie je na wiele porcji. Spróbujcie koniecznie!

sernik z truskawkami

Kostka truskawkowa przepis krok po kroku

Na ciepłe letnie dni przygotujcie to rewelacyjne ciasto na zimno z galaretką i truskawkami. Orzeźwiający smak, truskawki i galaretka sprawią, że każdy pokocha to ciasto.

sernik na zimo z galaretką

Kostka truskawkowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki sernik na zimno z czekoladowym biszkoptem, truskawkami i galaretką.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 4 hours 12 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 103 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę około 24/24 cm.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy

składniki na masę sernikową

składniki dekoracji ciasta kostka truskawkowa

  • około 500 g truskawek
  • 1 galaretka ( truskawkowa)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta

  • Białka zmiksuj aż będą gęste – dodaj cukier i miksuj, aż masa stanie się biała i lśniąca.
    2 białka, 70 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
    50 g mąki pszennej, 10 g gorzkiego kakao
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj mąkę i wymieszaj łopatką.
  • Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm i wyrównaj wierzch.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 10-12 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź – możesz też biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny – ja nasączałam, bo nie lubię suchego biszkoptu.

Jak zrobić masę twarogową do ciasta

  • W dużej misie zmiksuj twaróg, jogurt naturalny i cukier puder.
    500 g twarogu na serniki, 300 g jogurtu naturalnego, 150 g cukru pudru
  • Dodaj skórkę startą z cytryny i wymieszaj.
    skórka starta z jednej cytryny
  • Żelatynę zalej wodą tak aby sięgała trochę powyżej powierzchni żelatyny, odstaw do napęcznienia.
    15 g żelatyny, woda
  • Pogrzej żelatynę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak aby stała się płynna (w mikrofalówce wystarczy około 2-30 sekund), dodaj do żelatyny dużą łyżkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do sernika i energicznie wymieszaj.
  • Przelej masę na biszkoptowy spód i schowaj do lodówki do zgęstnienia.

Kostka truskawkowa wykończenie

  • Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
    1 galaretka
  • Truskawki umyj i przekrój na pół lub na ćwiartki i ułóż je na serniku.
    około 500 g truskawek
  • Tężejącą galaretkę wylej na truskawki i schowaj do lodówki, aby zupełnie stężała (nie wylewaj zbyt płynnej galaretki na ciasto, bo może spłynąć na sam dół :)).
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 103kcalWeglowodany: 15.3gBiałko: 6.5gTłuszcz: 1.8gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe sernik na zimno z galaretką, truskawkowe ciasto bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kostka sernikowa z truskawkami

Truskawkowa kostka na zimno – uwagi

Ta kostka truskawkowa to idealne ciasto na ciepłe i gorące letnie dni – delikatny czekoladowy biszkopt, pyszny leciutki sernik cytrynowy z jogurtem naturalnym, truskawki i galaretka.

Całość smakuje przepysznie, leciutko i orzeźwiająco.

Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne, leciutkie i co za tym idzie – mniej kaloryczne.

A co jak co – my kobietki lubimy dbać o linię.

Koniecznie spróbujcie mojej lekkiej wersji sernika na zimno – a jak skończą się truskawki, to zastąpcie je brzoskwiniami, malinami, porzeczkami i co wam tam jeszcze wpadnie do głowy.

Jeśli nie macie ochoty na pieczenie biszkoptu – nie ma sprawy – kupcie biszkopciki i włóżcie nimi dno foremki – wtedy już nic was nie zmusi do odpalania piekarnika.

kostka truskawkowa

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami – wskazówki

Zacznijcie od upieczenia czekoladowego biszkoptu. Biszkopt możecie upiec wcześniej i przechować go szczelnie zawinięty folią spożywczą. Poniżej podaję mój przepis na biszkopt czekoladowy, ale możecie oczywiście skorzystać ze swojego ulubionego. 

Zamiast biszkoptu czekoladowego możecie zrobić również tradycyjny biały biszkopt

Jak macie już gotowy biszkopt, to przygotowujemy masę do sernika na zimno.

Ja jak zwykle polecam do sernika dobry tłusty twaróg sernikowy. Ja używam twaróg z wiaderka, bo tak jest mi szybciej i wygodniej. Zawsze kupuję tłusty twaróg (najchętniej firmy Piątnica), wtedy wiem, że sernik pięknie się zsiądziecie i nie sprawi mi żadnych przykrych niespodzianek. Jeśli macie taki rzadszy i bardziej mokry twaróg na serniki, to nie dawajcie do masy sernikowej całego jogurtu – on go jeszcze dodatkowo rozrzedzi. Użyjcie połowę jogurtu. Możecie też użyć więcej żelatyny. 

Gotową masę sernikową wylewamy na biszkopt i chowamy do lodówki, tak aby masa stężała.

W tym czasie przygotujcie galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu. 

Galaretka musi zaczynać tężeć (gęstnieć) zanim wylejecie ją na ciasto. Inaczej spłynie wam z ciasta pod spód.

Jeśli chcecie grubszą warstwę galaretki, to możecie przygotować ją z dwóch opakowań.

Przed wylaniem galaretki nałóżcie na ciasto pokrojone truskawki.

Ciasto z galaretką chowamy ponownie do lodówki na kilka godzin – tak aby galaretka dobrze stężała.

Sernik na zimno z truskawkami najlepiej jest kroić lekko rozgrzanym nożem. Ja go wkładam pod strumień gorącej wody z kranu i tak trzymam przez chwilę. Dzięki temu sernik na zimo łatwiej się kroi :)

Mam nadzieję, że moja kostka truskawkowa przypadnie wam do smaku i będziecie ją często przygotowywać :)

Jeśli lubicie serniki na zimno, to możecie jeszcze przetestować mój przepis na truskawkowy sernik na zimno, albo rewelacyjny sernik na zimno z galaretką w środku (tym zrobicie niezłe wrażenie na innych).

sernik z truskawkami
sernik z galaretką i truskawkami
kostka truskawkowa rumianki

Polecane przepisy na kostki na zimno

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta na zimno, którymi zachwycicie całą rodzinę i gości.

Opublikowano: 2017 16 czerwca

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 17 czerwca w 11:14- Odpowiedz

    Wczoraj taką kostkę akurat jadłyśmy, bo nam siostra przywiozła :D Pychotka :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 20 czerwca w 09:32- Odpowiedz

      Dobra siostra :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy