Krem ananasowy (pineapple curd)
Przepis na krem ananasowy
Krem ananasowy (pineapple curd) to pyszny i aromatyczny aksamitny krem, przygotowany z dojrzałego ananasa, jajek, cukru i masła. Ten gęsty i kremowy dodatek o owocowym smaku może być stosowany na wiele sposobów – jako wypełnienie do ciast, babeczek i tart, lub jako polewa do lodów i deserów. Jego intensywny, tropikalny smak sprawi, że każdy kto go spróbuje, nie będzie mógł się oprzeć kolejnej porcji. Spróbuj również Ty!
Spis treści
Ananasowy curd przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie, a jednocześnie smakowite kremy owocowe, które świetnie nadają się do różnych ciast i deserów, to spróbuj tego tropikalnego kremu – pineapple curd :)
Krem ananasowy (pineapple curd) przepis
Składniki
składniki na krem ananasowy pineapple curd
- 400 g świeżego ananasa ((waga po obraniu))
- 35 g cukru
- 2 żółtka (u mnie z jajek rozmiar L)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (płaskie – lub skrobi ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka masła
Instrukcja
Jak zrobić kremem z ananasa pineapple curd
- Ananasa obierz, usuń brązowe „dziurki” i pokrój na kawałki.400 g świeżego ananasa
- Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
- Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.35 g cukru, 2 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki mąki kukurydzianej
- Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
- Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
- Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.1 łyżeczka masła
- Przełóż krem do słoiczka i odstaw do wystudzenia (możesz na wierzchu kremu położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia – wtedy na kremie nie utworzy się twardawa warstwa).
Prywatne
Pineapple curd – uwagi
Przepis na ten niezwykły ananasowy krem, czyli pienapple curd – wypatrzyłam na blogu Kornik w kuchni.
Bardzo lubię świeże ananasy, więc nie dziwcie się, że szybko go wypróbowałam (miałam nosa, bo akurat kupiłam ananasa – a trafił się super, dojrzały, mocno żółty, wspaniały w smaku).
Trafił się mi spory okaz, więc z połowy zrobiłam krem, a resztę zjadłam (praktycznie sama – jakoś tak wyszło ;))
Krem z ananasa jest bardzo prosty do zrobienia, a jego smak powala – ostrzegam, że trudno się od niego oderwać :)
Spróbujcie koniecznie.
Wypróbujcie też wersję pomarańczową, czyli orange curd :)
Polecane przepisy na słodkie wypieki z ananasem
Jeśli lubisz ananasa, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z wykorzystaniem ananasa. Tu na szybko polecam trzy z nich: