Krem migdałowy

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
krem migdałowy

Przepis na krem z migdałów i białej czekolady

Dziś u mnie „biała nutella”, czyli krem migdałowy zrobiony z migdałów, białej czekolady i mleka w proszku. To świetny krem do smarowania naleśników, idealny do placuszków, a także na kanapki. Do tego taka pasta migdałowa jest o niebo lepsza od kupnych kremów orzechowych. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić czekoladowy krem z migdałów.

krem migdałowy z białą czekoladą

Krem migdałowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe słodkie kremy i smarowidła, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

krem migdałowy 1

Krem migdałowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy krem czekoladowo-migdałowy z białą czekoladą.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 1 słoiczek
Składniki

składniki na krem migdałowy z biała czekoladą

Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowy krem do smarowania

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.
    200 g białej czekolady
  • Mleko zagotuj, dodaj do niego mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
    150 ml mleka, 3/4 szklanki mleka w proszku
  • Mleko dodaj do czekolady i wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Dodaj zmielone migdały, wymieszaj, przełóż do słoiczka.
    3/4 szklanki migdałów
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Słowa kluczowe kem czekoladowy z migdałami, krem z migdałów
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
krem migdałowy_5

Krem czekoladowo-migdałowy – uwagi

Dziś mam przepis na krem migdałowym z najnowszej książki Ani Starmach „Pyszne na słodko”.

Krem będzie idealny na kanapki – zamiast kremu czekoladowo-orzechowego w typie nutelli.

Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do naleśników, albo gofrów ( w tej wersji już przetestowałam i gofry były pyszne).

Jeśli lubicie migdały i wszelkie słodkie smarowidła kanapkowe, to ten krem na pewno będzie Wam smakował :)

Będzie również idealny dla osób uczulonych na kakao, bo nie ma go tu ani grama – używamy białą czekoladę i mleko w proszku (takie nie granulowane).

krem migdałowy_7

Jak zrobić krem czekoladowo-migdałowy – wskazówki

Do tej pasty migdałowej będziecie potrzebować zaledwie cztery składniki – oczywiście migdały, białą czekoladę, mleko i mleko w proszku.

Jakie mleko w proszku użyć do przygotowania kremu? Takie pełnotłuste – niegranulowane. Bez problemu dostaniecie je w większych sklepach, a także w Biedronce.

Druga sprawa – migdały. Potrzebne tu będą obrane migdały, tak aby krem miał piękną białą barwę. Jeśli macie migdały w brązowej skórce, to musicie je wcześniej zblanszować.

Jak zblanszować migdały i co to jest blanszowanie migdałów?

Blanszowanie to w skrócie obranie ze skórki. Aby łatwo zdjąć brązową skórkę z migdałów zalejcie je wrzącą wodą i odstawcie na kilka minut. Gdy skórki nasiąkną wylewacie wodę i ostrym małym nożykiem ściągacie skórkę. Jest to może trochę czasochłonne, ale zwykle taka namoczona skórka schodzi bez większych problemów.

Gdy już macie migdały bez skórki mielicie je na drobną mączkę – ja to robię w malakserze. Jeśli chcecie przyspieszyć sobie pracę, to możecie użyć gotowe mielone migdały – można je dostać w większych sklepach.

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zmieszaj z mielonymi migdałami i obydwoma mlekami.

krem czekoladowo-migdałowy

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ustaw na kuchence nieduży garnek i wlej do niego na dno trochę wody – tak z 2 cm wysokości – podgrzej ją.

Na garnku połóż miseczkę – najlepiej metalową, albo szklaną (żaroodporną) – dno miseczki nie może dotykać wody. Do miseczki dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj na parze, aż czekolada się rozpuści. Biała czekolada rozpuszcza się dość szybko, więc ją pilnuj. W ten sposób rozpuścisz każdą czekoladę – gorzką, mleczną i białą :)

Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie kremu z migdałów nie sprawi wam żadnych problemów i już niedługo będziecie się mogli zajadać pyszną domową pastą czekoladowo-migdałową.

Dajcie znać w komentarz jak wam smakował krem z migdałów i białej czekolady :)

Ps.

Z podanej porcji otrzymacie średniej wielkości słoiczek kremu.

Polecane przepisy na domowe słodkie kremy

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie smarowidła idealne na kanapki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 9 grudnia

Podziel się przepisem

9 komentarzy

  1. 46574ad2a4bf75c71874a8ac59cdb954?s=54&d=mm&r=g
    Agn 2021 22 czerwca w 14:07- Odpowiedz

    Czy krem nadaje się do przełożenia tortu?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 22 czerwca w 14:37- Odpowiedz

      Krem ma mniej więcej konsystencję masła orzechowego, więc można nim posmarować biszkopt.

  2. Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 stycznia w 09:03- Odpowiedz

    […] Krem migdałowy […]

  3. 081008de7679c61490c5969449fccc18?s=54&d=mm&r=g
    Łucja Kowalczyk 2015 24 grudnia w 01:25- Odpowiedz

    Nieustannie entuzjastycznie wracam do tego bloga. Dziękuję za przeznaczony czas, na skomponowanie tego tekstu.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 24 grudnia w 07:07- Odpowiedz

      Bardzo dziękuję. Wasze zadowolenie to najlepsza motywacja :)

  4. 8c7c9dda4f1112406e437fcd29c36515?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2015 13 grudnia w 16:16- Odpowiedz

    Rozpuscic czekolade w jakiej ilosci wody ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 13 grudnia w 16:20- Odpowiedz

      Czekolady nie rozpuszczaj w wodzie. Miskę z czekoladą stawiasz nad garnkiem z gotującą się wodą. Ile wody wlejesz zalezy tylko od Ciebie ale nie musi to być dużo :)

  5. d69aba20b64a443c415fb721a9c43c6d?s=54&d=mm&r=g
    rategazelle 2015 9 grudnia w 07:24- Odpowiedz

    świetny!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 9 grudnia w 10:44- Odpowiedz

      I bardzo smaczny :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Czekoladowy krem migdałowy przepis

Jeśli lubicie domowe kremy do smarowania pieczywa, czy też naleśników lub gofrów, to przygotujcie razem ze mną bardzo prostą i jednocześnie czekoladową pastę migdałową. To idealna słodka pasta z migdałów, która szczególnie zasmakuje dzieciom i osobom lubiącym słodkości. Prosty w wykonaniu krem czekoladowy  z białej czekolady to prawdziwy rarytas. Możecie nawet słoiczek kremu podarować komuś w prezencie :)

Jak zrobić krem czekoladowy z migdałami?

Sprawdźcie mój prosty przepis krok po kroku na pastę migdałową i sprawdźcie jak zrobić domową nutellę z migdałów. Moja nutella przygotowana jest z białą czekoladą dlatego ma niezwykły biały, lekko żółty kolor. Pasta jest też słodka od czekolady i mleka w proszku. Zresztą mleko w proszku dodaje tu cudownego smaku - już samo ono gwarantuje pełen sukces :) Jeśli jak ja jesteście wielbicielami mleka w proszku to koniecznie zobaczcie inne moje wypieki przygotowane właśnie z mlekiem w proszku :)